Exporturile României au crescut cu 3,2%

Noi vă propunem pentru final o serie de date legate de deficitul balanţei comerciale a României. Iulian Olescu explică fenomenul.

Reporter: În primul trimestru al anului, exporturile României au crescut cu 3,2% față de perioada similară a anului trecut, depășind 17,5 miliarde de euro, însă dinamica importurilor a fost mai accentuată, acestea urcând cu peste şapte procente și apropiindu-se de 21,2 miliarde de euro.

Astfel, conform datelor statistice, deficitul balanței comerciale, respectiv diferența dintre valoarea importurilor și cea a exporturilor, a crescut cu peste 900 de milioane de euro, comparativ cu primele trei luni din 2018 și a ajuns după primul trimestru al acestui an la aproximativ 3,64 de miliarde de euro. Analistul economic Aurelian Dochia spune că este vorba de o tendință observată deja în ultimii ani care poate conduce la vulnerabilizarea economiei românești în fața şocurilor de pe piețele financiare internaționale.

Aurelian Dochia: Principalii indicatori privind importurile și exporturile continuă să arate un decalaj, respectiv o creștere mai rapidă a importurilor decât a exporturilor şi din acest motiv se constată o creștere permanentă a deficitului balanței comerciale. Această creștere poate să ducă la un moment dat la o vulnerabilitate a situației economiei românești pentru că acest deficit trebuie permanent finanțat prin intrări de capital, intrări de capital care sunt venite fie sub formă de împrumuturi, fie sub formă de investiţii străine şi din păcate în ultima vreme împrumuturile au crescut foarte mult, mai ales împrumuturile publice şi asta face ca România să capete o anumită dependență de finanțarea de pe pieţele de capital şi dacă pe aceste pieţe internaţionale apar iarăşi tulburări cum au mai fost în trecut, am putea sa ne trezim în situatîa că nu putem s ne finanţăm aceste deficite şi din păcate este periculos.

Reporter: Aurelian Dochia consideră că principalul motiv al acestor evoluții este legat de creștere a veniturilor disponibile întru-un ritm superior celor înregistrate de producție și productivitatea internă. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică deficitul în relația cu țările Uniunii Europene a crescut cu 25 de procente, iar cel cu statele terţe cu peste 50% comparativ cu trimestrul întâi al anului trecut.

În perioada 1 ianuarie-31 martie 2019 ponderi de importante în structura exporturilor și importurilor au fost deținute de grupele de produse mașini și echipamente de transport respectiv, alte produse manufacturate. Valoarea schimburilor de bunuri cu statele din cadrul Uniunii Europene a depășit și în primele trei luni ale acestui an trei sferturi atât din totalul exporturilor, cât și din cel al importurilor României./mnecula/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 mai