2019. május 13

Klaus Iohannis részt vesz a Keleti Partnerség országainak képviselőivel sorra kerülő találkozón

Klaus Iohannis államfő hétfőn, Brüsszelben részt vesz a Keleti Partnerség kezdeményezés országainak képviselőivel sorra kerülő találkozón, amelyet az Európai Tanács elnökének javaslatára tartanak e kezdeményezés elinditásának 10.-ik évfodulója alkalmából. A Keleti Partnerség arra irányul, hogy megerősitse az együttműködést az Európai Unió 28 tagországa és a hat partnerország – Örményország, Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova Köztársaság és Ukrajna – között. Az elmúlt tiz év alatt az Európai Unió és keleti partnerei megerősitették a politikai társulásukat és gazdasági integrációjukat. Romániát Klaus Iohannis államfő képviseli a találkozón. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

2018-ban m integy 8,9 millió európai állampolgár dolgozott IT-szakértőként

Az EU szintjén csaknem 8,9 millió állampolgár dolgozott a tavaly IT&C-szakértőkként, de igy is a szakmát a férfiak uralják, a szakértők mindössze 17%-a lévén nő, derült ki az Európai Statisztikai Hivatal, az Eurostat által hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból. Az EU-tagállamokban az információ-technológia és kommunikáció területét Bulgáriában a foglalkozottak 28%-a, Litvániában – 25%-a és Romániában – 24%-a választotta, ez lévén a legmagasabb arány, mig a leggyengébb eredményt Magyarországon, Csehországban és Görögországban mérték, ahol ez az arány 9%-11% között szerepelt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

Az Európai Bizottság elindithatja a jogállamisági eljárást Románia ellen

Az Európai Bizottság (EB) megkezdheti a jogállamisági eljárást Románia ellen, ha hatályba helyezi a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait, nyilatkozta Margaritis Schinas, az EB szóvivője, megerősitve, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke levelet intézett a román állam legmagasabb vezetőihez: az államfőhöz, a miniszterelnökhöz és a két parlamenti kamara elnökeihez. A bizottság első alelnöke szerint a büntető törvénykönyv, a büntetőeljárási törvénykönyv és a korrupciós bűncselekményekről szóló jogszabály múlt hónapban megszavazott módosításai gyakorlatilag büntetlenséget biztosítanak az elkövetőknek egy sor bűncselekmény – köztük korrupciós cselekmények – esetében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

INSCOP-felmérés

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet által hétfőn közölt „Barométer” kutatássorozat első része szerint a románok háromnegyede úgy véli, hogy Romániában a dolgok rossz irányba mennek, ami pedig Európát illeti, a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy jó irányban haladnak. Darie Cristea, az intézet projekt-koordinátora elmondta: A család és a személyi biztonságot, valamint Románia biztonságának szavatolását az emberek pozitivan értékelik. A lakósság egyrésze a korrupció, a gazdagok és a szegények közötti különbség, a környezet leromlása, a nemzetgazdaság állapota és egy esetleges konfliktus régióban való kirrobanása miatt aggódik, de a legmagasabb azoknak az aránya, pontosabban 83%, akik a korrupció szintje miatt fejezték ki aggodalmukat, nyilatkozta Darie Cristea, hozzáfűzve: Annak ellenére, hogy az emberek elégedetlenek az ország helyzetének alakulásával, a gazdasági helyzettel, általában jónak itélték meg saját pénzügyi helyzetüket.Megjegyzendő, hogy a Román Akadémia ezentúl a „Barométer” közvélemény-kutatássorozatot évente két kiadásban – tavasszal és ősszel – közli. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05-13)

Rozália Gănciulescu