Május 15

A képviselők összhangba hozták a közúti forgalom törvényes szabályozását az Alkotmánybíróság legújabb döntéseivel

Ennek értelmében tilos olyan személygépkocsiból radarkészülékekkel sebességet mérni, amely nincs ellátva a közúti rendőrség szabály szerinti feliratozásával és nincs látható helyen. Ugyanakkor a pisztoly-típusú sebességmérő készülékeket legtöbb 10 méteres távolságon belül lehet csak használni. A határrendőrök és a közlekedési rendőrök kötelesek egyenruhát és a törvény által előírt megkülönböztető jelzéseket viselni. A képviselők ugyanakkor eltörölték azt az előírást, amelynek értelmében a 20 büntetőpontig terjedő és pénzbüntetéssel sújtott kihágások esetében a büntetés felét az elkövető közvetlenül az eljáró rendőri közegnek is kifizetheti. (Rador Hírügynökség)

A pénzügyminiszter pontosításai a pénzügyi amnesztiával kapcsolatban

Eugen Teodorovici elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen elfogadott sürgősségi kormányrendelet  értelmében azok, akiknek a jövedelmük a 2015 – 2017 közötti időszakban kevesebb volt mint az országos minimálbér, mentesülnek a kötelező egészségügyi biztosítás fizetésének a kötelezettsége alól. A jogszabály tervezete megtalálható a Pénzügyminisztérium honlapján.

A tárcavezető tegnap Craiován megindokolta a sürgősségi kormányrendelet szükségességét: „Sajnos évek óta megtörténik, hogy az adóhatóság (ANAF) nem bocsátja ki időben a fizetési kötelezettségről szóló határozatokat, s az emberek arra ébrednek, hogy azonnal, vagy néhány napon belül fizetniük kell, ami nem korrekt. Mi több, egy másik valamiképpen helytelen eset, amikor olyan embereknek, akiknek nincs jövedelmük (vagy nagyon alacsony jövedelmük van sz. m.) magasabb összegű egészségügyi biztosítást kell fizetniük, mint amennyit keresnek, ami szintén nem korrekt. Ezen helyzetek orvoslására döntöttünk a pénzügyi amnesztia mellett. Ilyenre volt még példa az elmúlt években, de ez a mostani olyan, amelyiknek átfogóbb hatása lesz” – mondta a pénzügyminiszter. (Radio România Actualităţi)

A családorvosok a Nyugati Kárpátokban és a Duna deltában található elszigetelt településeken is elláthatják a betegeket

Erről tegnap a Képviselőház, mint a végleges törvényszöveg elfogadására illetékes hatóság döntött. A jogszabály értelmében a családorvosokat bevonták azon szakszemélyzet keretébe, akik közösségi egészségügyi szolgáltatásokat biztosíthatnak azokon a településeken, amelyeken az embereknek – különösen a hideg évszakban – nincs lehetőségük más településre elmenni. A közösségi orvosok szerződést fognak kötni a polgármesteri hivatalokkal és a helyi költségvetésből fogják kifizetni őket, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium majd megtérít a helyhatóságoknak. A törvényt kihirdetésre megküldték az elnöki hivatalnak. (Rador Hírügynökség)

Klaus Iohannis államfő a „Kommunizmus áldozatai előtti hódolat évének” nyilvánítja 2019-et

Erre jövő hétfőn ünnepélyes keretek között fog sor kerülni a Cotroceni-i Palotában annak kapcsán, hogy az idén lesz a 30 éves évfordulója az 1989-es decemberi romániai forradalomnak. Ez az államfő idei első programja, amely egész évben fog tartani.

A közszolgálati rádió riportere Oana Bâlă elmondta, hogy Klaus Iohannis úgy véli, hogy egy ilyen program alkalmas arra, hogy hozzájáruljon egy az egyenlőség és az igazság alapján álló erős társadalom emlékének kiépítéséhez; ugyanakkor segíti a fiataloknak a szabadság, a jogállam és pluralizmus alapvető értékeinek szellemében történő nevelését.

A Szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu tegnap a Facebook-oldalán tett bejegyzésében bírálta Klaus Iohannis kezdeményezését, amelyet az elnök választási propagandája részének tartott. A politikus szerint egyrészt a forradalom 30 éves évfordulója csak 210 nap múlva lesz, másrészt pedig megengedhetetlen, hogy a kommunizmus mártírjainak az emlékét aktuálpolitikai célokra használják fel. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador