Economia românească a crescut semnificativ în prima parte a acestui an

Economia românească a crescut semnificativ în prima parte a acestui an, arată atât datele din ţara noastră cât şi statistica europeană. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, este vorba de o creştere cu 5% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2018. De cealaltă parte, datele preliminare publicate de Oficiul European pentru Statistică arată că Ungaria, România şi Polonia au înregistrat în primul trimestru din 2019 cele mai mari creşte ale economiei din Uniunea Europeană.
Reporter: Ciprian Sasu: Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru din acest an cu 5 procente, comparativ cu perioada similară a anului trecut – arată datele Institutului Naţional de Statistică. Faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, avansul este de 1,3 procente. Potrivit Programului de convergenţă 2019-2022, publicat de Ministerul Finanţelor, pentru anul acesta este estimată o creştere economică de 5,5%, ca rezultat al unei contribuţii pozitive a cererii interne şi a unui aport uşor negativ al exportului net.
Eurostat, Biroul de statistică al Uniunii Europene, confirmă evoluţia pozitivă. Instituţia vorbeşte de o creştere economică românească în perioada ianuarie-martie 2019 de 5,1%. România este depăşită doar de Ungaria, cu 5,2 procente şi este urmată de Polonia cu 4,6%.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că evoluţiile economice dovedesc că guvernul pe care îl conduce este eficient. Şefa executivului estimează că, în acest an, se va înregistra o creştere economică de 5,5%. În schimb, liderul PNL, Ludovic Orban, consideră, că economia României avansează doar pe caiet, din consum şi datorie, şi atrage atenţia că orice creştere care nu are legătură cu producţie se plăteşte, mai devreme sau mai târziu./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 mai)