Patru angajate de la Maternitatea Giuleşti din capitală sunt purtătoare de stafilococ auriu

Patru angajate de la Maternitatea Giuleşti din capitală sunt purtătoare de stafilococ auriu, potrivit raportului preliminar al echipei de control de la Direcţia de Sănătate Publică. Datele au fost prezentate, astăzi, de ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, care a subliniat, însă că acest lucru nu înseamnă că cele patru angajate sunt vinovate de îmbolnăvirea bebeluşilor născuţi la Giuleşti:
Sorina Pintea: Rezultatele au relevat patru probe pozitive de la exudate, în cazul unei moaşe care lucra la blocul operator, două asistente de la salonul de nou-născuţi şi o infirmieră de la salonul de nou-născuţi. S-a depistat prezenţa stafilococului pozitiv în toate cele patru cazuri. De asemenea, patru probe sterile de apă au fost depistate neconforme. În acest caz, au fost luate probe noi pentru refacerea verificării. Echipa de control va aplica sancţiuni contravenţionale personalului medical şi va dispune măsuri de remediere a deficienţelor constatate, asta după ce vom avea rezultatele de la probele trimise la Institutul Cantacuzino. În prima fază s-a constatat că stafilococul găsit în exudatele nazale nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuţi.
Realizator: Amintim că inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, însoţiţi de medici epidemiologi, au făcut un control la Maternitatea Giuleşti pentru a vedea cum sunt respectate normele de igienă, după ce cinci bebeluşi născuţi acolo s-au îmbolnăvit recent şi au ajuns la alte spitale./ilixandru/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 mai)