Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache a demisionat

Liderul coaliţiei de extremă dreapta din Austria a demisionat şi de la conducerea FPÖ. Se pare că Heinz-Christian Strache în vârstă se 49 de ani ar fi luat această decizie în urma difuzării unui video din care reieşea clar că ar fi oferit contracte publice în schimbul unui sprijin economic şi politic pentru nepoata unui oligarh rus. Liderul partidului de extremă dreapta FPÖ a declarat: „Mi-am prezentat demisia din funcţia de vicecancelar al Austriei, iar cancelarul Kurz a acceptat această decizie”. Politicianul, vizibil emoţionat, şi-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă de la Viena difuzată la televizor. Strache, o figură cheie a extremei extreme din Europa, a explicat că a fost „victima unui atac politic organizat în secret” pentru care „ziarele au așteptat doi ani”. „Mă retrag – a adăugat el – pentru a evita deteriorarea imaginii guvernului” de coaliție cu Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului, Sebastian Kurz.
De asemenea, Srache a precizat că, în afara rolulului de vicecancelar, abandonează şi conducerea partidul FPÖ, la cârma căruia de află din 2005, de când a preluat puterea de la Jörg Haider. De asemenea, a anunţat că este victima unui „atac politic” și a asigurat că nu a comis „niciun act ilegal”. Videoclipul a fost filmat cu o cameră ascunsă într-o vilă luxoasă din Ibiza înainte de alegerile parlamentare din 2017, în timpul unei întâlniri unde s-au consumat multe băuturi alcoolice şi care se pare că ar fi fost organizată chiar cu scopul de a-l ”incrimina” pe liderul coaliţiei de extremă dreaptă. Strache a vorbit despre „perfidie”, subliniind că acea întâlnire nu a avut nici o urmare. Vice-cancelarul a admis că a avut „un comportament de tip macho, provocat de alcool”, pentru care a cerut scuze soției sale, partidului și lui Kurz, explicând că s-a comportat „ca un adolescent, necontrolându-şi modul de exprimare”.

(http://www.rainews.it/dl/rainews/articoli/austria-vice-cancelliere-strache-dimesso-95c1cad9-905c-4f50-910d-89e41b5a2a1e.html?refresh_ce)

Traducerea: Cătălina Păunel