Cancelarul Sebastian Kurz a anunţat organizarea de alegeri anticipate în Austria

Cancelarul conservator al Austriei, Sebastian Kurz, a anunţat organizarea de alegeri anticipate, în urma ruperii coaliţiei cu extrema-dreaptă, zguduită de un scandal de corupţie.

Partenerul şi adjunctul său în guvern, Heinz-Christian Strache, şeful Partidului naţionalist al Libertăţii şi-a dat demisia după difuzarea unei înregistrări video, în care promite contracte publice unei presupuse nepoate a unui oligarh rus. France Presse notează că scandalul reprezintă un şoc pentru populiştii de dreapta cu o săptămână înaintea alegerilor europarlamentare.

Reporter – Luminiţa Apostol: Cancelarul conservator Sebastian Kurz a spus că Partidul Libertății, de extremă dreapta, a mers prea departe. El a citat numeroasele scandaluri mai mici, în care Partidul Libertății a mai fost implicat până la cel de acum, care a dus la ruperea coaliției.

Scandalul a izbucnit cănd presa germană a prezentat o înregistrare video din urmă cu doi ani, în care Heinz-Christian Strache i-a promis unei femei pe care o credea nepoate unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin politic și financiar. Întâlnirea care a avut loc într-o atmosferă destinsă într-o vilă din Ibiza și a durat șase ore. A fost de fapt o punere în scenă filmată cu o cameră ascunsă pentru a-i întinde o capcană liderului extremei drepte, afirmă presa germană, care mai spune că nu cunoaște cine s-a aflat în spatele acestei operațiuni organizate în 2017, cu trei luni înainte de alegerile legislative din Austria. Odată cu prezentarea demisiei, Heinz-Christian Strache și-a cerut scuze, spunând că s-a purtat prostește și lipsit de responsabilitate, dar în același timp s-a declarat victimă a unui atac politic./ovidiu/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 mai