Bărbaţii care îşi iau concediu paternal vor mai puţini copii – studiu

Taţii care şi-au luat concediu de creştere a copilului au aşteptat mai mult până să mai aibă un copil, concluzionează un studiu realizat în Spania. De asemenea, dorinţa acestor bărbaţi de a avea mai mulţi copii a scăzut, ducând la concluzia că reforma progresistă în direcţia egalităţii de gen ar fi putut schimba percepţia bărbaţilor despre fertilitate.

Conform studiului care a fost publicat de curând în Journal of Public Economics de profesorii González şi Lídia Farré de la Universitat Pompeu Fabra şi University of Barcelona din Spania, introducerea concediului de paternitate a dus la amânarea deciziei cuplurilor spaniole de a concepe şi alţi copii. În plus, reforma i-a determinat pe bărbaţi să scadă numărul de copii pe care şi-i doresc.

Nu este neapărat un rezultat negativ. Cercetătorii au constatat pe de altă parte că taţii petrec mai mult timp cu urmaşii lor, iar González crede că „s-ar putea ca ei să pună mai mult preţ pe investiţia în copilul pe care îl au deja, în loc de a face şi alţii”. „Sau s-ar putea ca taţii să înveţe cât este de greu să aibă grijă de un copil şi această informaţie să le afecteze preferinţele privind numărul de urmaşi dorit”. Acelaşi studiu a arătat că pentru mame, concediul paternal a însemnat o revenire mai timpurie a lor pe piaţa muncii şi concedii fără plată mai puţine. Înainte de introducerea reformei, bărbaţii din Spania îşi doreau în general mai mulţi copii decât partenerele lor şi petreceau mai puţin timp cu micuţii./abuzoian

www.theguardian.com – 20 mai