PORTRET: Joe Cocker – o legendă a muzicii rock şi blues

de Razvan Moceanu

Luni, 20 mai, se împlinesc 75 de ani de la naşterea cântăreţului şi muzicianului britanic Joe Cocker. Adept al stilurilor rock, blues şi blue-eyed soul, s-a consacrat în anii ’60 ai secolului trecut, prin vocea sa răguşită, versatilă, prin timbrul inconfundabil de bariton-bas, prin mișcări scenice energice şi prin interpretarea unor coveruri ale unor piese celebre, în special a unor cântece din repertoriul celebrilor The Beatles.

Joe Cocker a realizat 40 de albume muzicale, a fost distins cu Premiul Grammy în anul 1983, pentru melodia „Up Where We Belong”, şi a primit, pentru remarcabila sa activitate muzicală, titlul de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic.

John Robert „Joe” Cocker s-a născut la 20 mai 1944 la Crookes, un orăşel din apropiere de Sheffield, în Marea Britanie, într-o familie de funcţionari.

A iubit muzica de mic copil, adoptând numele de scenă „Joe” de la un joc al acelor ani, denumit „Cowboy Joe”, sau, potrivit unor declaraţii ale familiei sale, de la numele unui spălător de geamuri din cartierul în care locuia.

Principalii artişti care i-au influenţat pasiunea pentru muizcă au fost Ray Charles şi Lonnie Donegan.

La vârsta de 12 ani, în 1956, susţine primul său concert cu public, alături de fratele său mai mare, Victor, şi de trupa acestuia.

În anul 1960, a înfiinţat, împreună cu trei buni prieteni, primul său grup, The Cavaliers, care avea însă să se destrame după doar un an.

Apoi, Joe Cocker, a renunţat la şcoală pentru a se dedica meseriei de instalator, o muncă practicată în paralel cu muzica.

A cântat apoi în diverse trupe – ”Avengers”, ”Big Blues” (1963) și apoi ‘‘The Grease Band” (1966). Primul său single, s-a numit „I’ll Cry Instead”, un cover după The Beatles.

În anul 1963, Cocker a început o relație cu Eileen Webster, iar după 13 ani, cei doi se separă definitiv în anul 1976.

A fost angajat în diverse cluburi şi baruri din Sheffield, a avut un modest succes cu single-ul „Marjorine”, iar consacrarea a venit după ce a interpretat o versiune proprie a unei piese a trupei The Beatles, „With A Little Help from my Friends”, o piesă care avea să ajungă, în anul 1968, pe primul loc în topul muzical britanic. Mai mult, „With A Little Help from my Friends” avea să devină, mai târziu, tema muzicală a serialului de televiziune „The Wonder Years”, creat de Neal Marlens şi Carol Black şi care a rulat timp de şase sezoane pe postul TV ABC.

În anul 1969, Joe Cocker a fost invitat să susţină un recital în cadrul Festivalului de  Woodstock, apoi reuşeşte un alt succes în Anglia cu melodia lui Leon Russell „Delta Lady”. În anul 1970, reinterpretează piesa Beatles-ilor, o versiune a melodiei „She Came in Through the Bathroom Window”, apărută şi pe albumul Abbey Road, cu care cunoaşte un nou succes.

Tot în 1970, versiunea sa a melodiei „The Letter”, compusă de The Box Tops, şi care a apărut pe albumul „Mad Dogs and Englishmen”, a devenit primul său cântec situat în primele 10 din topurile din SUA.

Au urmat apoi “Cry Me a River” și “Feelin’ Alright”, iar în anul 1975, un alt cântec celebru al său, „You Are So Beautiful”, ajungea în topurile muzicale americane.

A urmat o perioadă în care artistul are dese probleme cu abuzul de droguri şi alcool.

În anul 1978, Cocker s-a mutat pe o proprietate de tip ranch, deținută de Jane Fonda, din localitatea Santa Barbara, California. Aici, muzicianul va începe o relaţie cu Pamela Baker, administratoarea unor proprietăți din zonă și o susținătoare ferventă a lui Cocker, cei doi căsătorindu-se la 11 octombrie 1987, şi stabilindu-şi reşedinţa la Mad Dog Ranch, din Crawford, statul Colorado.

În anii ’80 a lansat o serie de hituri: ‘‘Up where We Belong”, care a câștigat Premiul Oscar în 1983 pentru Cel mai bun cântec original, fiind scris de Will Jennings și interpretat împreună cu Jennifer Warnes – melodia aflându-se şi pe coloana sonoră a filmului ”An Officer And A Gentleman” – , ”You are So Beautiful”, ”When The Night Comes”, ”N’oubliez jamais” sau ”Unchain my heart” – în 1987.

În anul 1994, Cocker a participat la deschiderea Festivalului Woodstock, iar în anul 2007 melodia interpretată de el, „Come Together”, s-a aflat pe coloana sonoră a filmului „Across the Universe”.

Joe Cocker a susţinut nenumărate concerte în întreaga lume – marea majoritate fiind cu casa închisă – şi a realizat 40 de albume muzicale, printre acestea aflându-se With a Little Help from My Friends – în 1968, Joe Cocker! – în 1969, Joe Cocker – în 1972, I Can Stand a Little Rain – în 1974, Jamaica Say You Will – în 1975, Stingray – 1976, Luxury You Can Afford – în 1978, Sheffield Steel – în 1982, Civilized Man – în 1984, Cocker – 1986, Unchain My Heart – în 1987, One Night of Sin – în 1989, Night Calls – în 1991, Have a Little Faith – în 1994, Organic – în 1996, Across from Midnight – în 1997, No Ordinary World – în 1999, Respect Yourself – în 2002, Heart & Soul – în 2004, Hymn for My Soul – 2007, Hard Knocks – în 2010, sau Fire It Up – 2012.

Printre cele mai cunoscute piese ale sale se regăsesc “Night calls”, „N’oubliez Jamais”, „Sorry seems to be the hardest word”, „You Are So Beautiful”, „With a Little Help from my Friends”, „Unchaine My Heart” sau „You Can Leave Your Hat On”.

Joe Cocker a concertat în România de patru ori, ultima oară în 4 august 2013, la Sala Palatului, când artistul și-a promovat ultimul său album „Fire It Up”, însă și-a bucurat fanii inclusiv cu piesele sale celebre.

Ultimul său concert a avut loc la Londra, în iunie 2014.

El a primit numeroase alte premii şi distincţii, printre acestea aflându-se un premiu Grammy, obţinut în anul 1983, pentru melodia „Up Where We Belong”, un duet realizat împreună cu Jennifer Warnes, care a ajuns pe primul loc în topul american Billboard.

În anul  1993, a fost nominalizat la Brit Award la categoria „cel mai bun cântareţ britanic”, iar in anul 2008 a devenit membru al Ordinului Imperiului Britanic în rang de Ofiţer, regina Elisabeta a II-a recompensându-l pentru „servicii deosebite aduse industriei muzicale”.

În anul 2007, i-a fost conferită o placă de bronz, Sheffield Legends, în orașul său natal şi a fost inclus pe locul 97 din 100 în topul publicat de revista Rolling Stone – The 100 greatest singers list.

Joe Cocker a murit la vârsta de 70 de ani, în urma unui cancer pulmonar, la 21 decembrie 2014, la reşedinţa din Crawford, Colorado, SUA.