Revista presei internaţionale – 20 mai

Alegerile parlamentare europene ţin în continuare capul de afiş al presei de pe Bătrânul Continent, fiind considerate cruciale pentru viitorul Uniunii datorită confruntării unor stiluri diferite de a face politică.
Mai multe figuri marcante de politicieni se vor retrage, conturând un final de epocă. Le Vif titrează: „Merkel va termina cu politica la sfârșitul mandatului său de cancelar”, comentând anunţul făcut recent de şeful guvernului german, care nu mai doreşte niciun fel de funcţie, la niciun nivel. Şi la Londra, „Theresa May îşi trăiește ulti20mele zile în funcția de prim-ministru”, scrie Le Soir despre o moarte politică anunţată. „Vizată de mai multe luni, d-na May reușise să rămână la putere din cauza lipsei de candidați gata să-și asume riscul de a prelua dosarul spinos al Brexitului. Dar rezultatele dezastruoase ale partidului său la alegerile locale din mai și cele din sondajele în vederea alegerilor europene de săptămâna viitoare i-au pecetluit soarta”, precizează cotidianul belgian. The Guardian subliniază faptul că „toată lumea vorbeşte despre May la trecut în mediul politic britanic”, deoarece, pentru analiști și editorialişti, „actualul premier s-a pliat în faţa voinţei susținătorilor unui Brexit dur din partidul său, a convocat alegeri generale în care a pierdut majoritatea absolută în Parlament și a ales să ignore bazele pe care UE era gata să negocieze un acord”. Pe acelaşi subiect, EL PERIODICO avertizează că Nigel Farage și Partidul Brexit ar putea obţine o mare victorie la alegerile europene, în detrimentul conservatorilor. „Încă o dată, Farage a intrat în scenă pentru a arunca în aer sistemul politic britanic, profitând de pasa proastă a acestuia”. Ce înseamnă o pasă proastă, în opinia editorialistului spaniol? „Incapacitatea partidelor pro-europene de a forma o platformă comună”, ceea ce „dispersează votul celor care doresc un al doilea referendum”. „Nu doar conservatorii vor fi perdanţii alegerilor europene, ci şi laburiştii, care vor plăti factura poziției confuze și contradictorii a liderului lor, Jeremy Corbyn, cu privire la Brexit”, conchide Periodico.
Sub titlul „Franz Timmermans, olandezul care vrea să reformeze Europa”, La Vanguardia face un portret al candidatului socialist la preşedinţia Comisiei: „Un om care a călătorit în jumătate din Europa, cu studii la Roma și în Franța, un poliglot extraordinar care stăpânește șase limbi și le folosește ca un orator rafinat”. În cei 5 ani cât a fost comisar european, Timmermans a câștigat respectul multora dintre subordonații săi, care îl caracterizează astfel: „Este foarte inteligent din punct de vedere politic, este curajos, dar şi foarte arogant”.
Reprezentant al noului val populist-naţionalist, Viktor Orban lansează, la Budapesta, acelaşi slogan anti-imigraţie: „Europa este căminul europenilor, iar Ungaria este căminul poporului maghiar”, informează MTI, citând postul public de radio Kossuth. Şeful guvernului de la Budapesta nu ezită să-şi enumere amicii politici şi să-i acuze pe cei care i se opun, în Europa şi în propria ţară: „Ungaria a stopat migraţia pe continent, iar ministrul italian de interne Matteo Salvini a făcut-o pe mare, în timp ce preşedintele american Donald Trump a decis să construiască un zid. Ce s-a întâmplat apoi? Liderii acestor ţări au devenit ţinta urii”, a mai spus premierul Orban la postul public maghiar de radio.
„Un scandal zgâlţâie Austria”, titrează Le Monde, explicând ultimele evoluţii de la Viena. Coaliţia dreapta-extrema dreaptă aflată la putere a implodat sâmbătă în urma unui scandal mediatic ce a dezvăluit un posibil trafic de influenţă şi legături cu Rusia ale vice-cancelarului Heinz Christian Strache, lider al extremei drepte. Acesta a fost nevoit să îşi prezinte imediat demisia, iar preşedintele Austriei a declarat că doreşte organizarea de alegeri anticipate în cursul acestui an. Le Monde subliniază că, la nivel european, scandalul austriac reprezintă o lovitură dură adusă taberei naţionaliste, care aspiră la un loc trei la viitoarele alegeri europarlamentare. Şi tot din cotidianul francez aflăm că pe străzile metropolelor germane Berlin, Koln, Frankfurt, Hamburg şi Munchen au mărşăluit mii de persoane în semn de protest faţă de revirimentul populismului şi al naţionalismului.
Încheiem cu un articol publicat de Gazeta.Ru despre inconturnabila rivalitate dintre Washington şi Moscova. Intitulat „Singurătatea lui Trump: de ce America nu va ridica sancțiunile împotriva Rusiei”, articolul analizează recenta vizită a secretarului de stat Mike Pompeo la Soci, pentru care au existat mari aşteptări din partea publicului rus. Subliniind că preşedintele Trump nu are capacitatea de a deschide un nou dosar de dialog cu Rusia, fiind prea prins în dificilele dosare Iran, Venezuela, China, Coreea de Nord, autorul ajunge la concluzia că „Nu există premise esențiale pentru îmbunătățirea relațiilor SUA -Rusia, şi actuala situaţie nu se va schimba, chiar dacă însuşi Trump, şi nu Pompeo, ar veni la Soci”./rlambru/denisse

R. Lambru, Agenţia de Presă RADOR