Călugării belgieni reînvie o bere veche de 220 de ani

A durat mai mult de 220 de ani, dar ordinul călugărilor de la Abaţia Grimbergen, producători ai unei renumite beri medievale adoptate de fabricanţi în anii 1950, au început să folosească o veche reţetă pe care au redescoperit-o în arhiva proprie. Pentru a sublinia importanţa momentului pentru belgienii amatori de bere, anunţul reluării producţiei după metode medievale a fost făcut de superiorul abaţiei, părintele Karel Stautemas, în prezenţa primarului localităţii şi a unui număr de 120 de jurnalişti şi entuziaşti ai ideii.
Desfăcând prima sticlă, Stautemas a spus că realizarea constituie apogeul a patru ani de cercetări asupra metodelor folosite de călugării care preparau această băutură în Mănăstirea Norbertină, înainte de a fi incendiată de revoluţionarii francezi în 1789. Mănăstirea a fost ulterior reconstruită dar se credea că fabrica de bere şi reţetele acesteia s-au pierdut.
Stautemas a recunoscut că poate ar fi mai bine să nu se consume cantităţi prea mari din berea nou-produsă, care are o concentraţie de alcool de 10,8%. „Una sau două e ok”, a spus Chris Selleslagh, primarul din Grimbergen, localitate situată la şase mile nord de Bruxelles.
Noua microfabrică de bere, amplasată în acelaşi loc cu cea iniţială, foloseşte reţete inspirate din scrierile din secolul XII, care dau detalii despre metodele originale folosite de călugări pentru obţinerea berii, utilizând hamei în locul ierburilor fermentate – o inovaţie pentru vremea respectivă. Aceste cărţi cu reţete au fost salvate în secolul XVIII printr-o iniţiativă îndrăzneaţă a călugărilor care au făcut o gaură în zidul bibliotecii vechii abaţii şi au extras în secret 300 de cărţi înainte de incendierea edificiului.
Pentru noul tip de bere, călugării au păstrat însă doar unele elemente din reţetele vechi, între care lipsa aditivilor artificiali, folosirea de butoaie de lemn şi exploatarea unor anumite tipuri de sol local – terroir – pentru cultivarea hameiului. De fapt, după cum au descoperit cei 12 călugări din abaţie, predecesorii lor inovau în permanenţă şi schimbau reţeta o dată la 10 ani. Noul tip de bere este fabricat în parteneriat cu Carlsberg, care produce seria Grimbergen pentru vânzare în toată lumea şi Alken-Maes care se poate procura doar de pe piaţa belgiană.
Abaţia Grimbergen a fost fondată în 1128 dar a căzut pradă focului de trei ori în total, fiind considerată un fel de pasăre phoenix şi preluând motto-ul „ardet nec consumitur” (arsă dar nu distrusă)./abuzoian

(www.theguardian.com – 21 mai)