O colecție impresionantă de viori la concertul din 26 mai de la Sala Radio

Violonistul Răzvan Stoica, pianista Andreea Stoica și ansamblul pe care l-au fondat împreună în 2010, Kamerata Stradivarius, vor urca pe scena Sălii Radio duminică, 26 mai, ora 19.00. În program: 8 anotimpuri – celebrele concerte pentru vioară și orchestră de Antonio Vivaldi, alături de “Anotimpurile la Buenos Aires” de Astor Piazzolla.

Un program incitant, într-o interpretare pe măsură: nu doar prin valoarea interpreților, dar și prin instrumentele pe care le folosesc. Pe scenă se vor afla trei instrumente prețioase: în primul rând, vioara Stradivarius din 1729 la care cântă Răzvan Stoica, pentru al cărei drept de folosință, Răzvan Stoica a fost în competiție alături de alți peste 200 de violoniști. Apoi, vioara Jean Baptiste Villaume din 1876 și vioara Antonio Ruggieri din 1778, pe care vor cânta doi dintre membrii Kameratei Stradivarius, Ștefan Barbu, respectiv Abel Chircă.

Instrumente de mare valoare, mai rar adunate în același concert și o combinație plină de prospețime între baroc și tango; concertul va fi înregistrat de Radio România Muzical și poate fi ascultat pe 17 iunie, de la ora 17.00.

Răzvan Stoica (32 ani) a câștigat în 2013 titlul de talent al anului la concursul “New Talent” de la Bratislava, desfășurat sub auspiciile Uniunii Europe de Radio. A fost propus în concurs de Radio România Muzical și a devenit astfel primul român care a cucerit acest premiu în istoria de 40 ani a concursului. Răzvan Stoica a început studiul viorii la București și a continuat la Amsterdam, unde locuiește de peste 15 ani. În 2009, a cucerit pentru prima dată dreptul de a folosi o vioară Stradivarius din 1729, la un concurs la care a avut peste 200 de contracandidați, instrument la care cântă și în prezent. A apărut împreună cu ansamblul său, Kamerata Stradivarius, în peste 40 de țări. Este apreciat pentru virtuozitatea sa sclipitoare și pentru emoția pe care o trezește în auditoriu. Răzvan Stoica este în prim-planul unui documentar premiat la peste 20 de competiții internaționale, intitulat “Strad Style” și care spune povestea construcției unei viori – Răzvan Stoica interpretează și coloana sonoră a documentarului, care a fost editată pe un disc apărut în 2017 la Universal Music România.

Din 1996, Răzvan Stoica cântă în formulă de duo alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, o remarcabilă muziciană care a studiat, de asemenea, la Amsterdam, și care desfășoară o intensă activitate, atât în zona muzicii de cameră, cât și în cea concertistică.

RADOR – 21 mai