Revista presei internaţionale – 21 mai

Proximitatea alegerilor europene concentrează atenţia presei internaţionale. „Alegerile europene în ritmul populiştilor şi extremiştilor”, titrează Kathimerini, remarcând că privirile analiştilor politici sunt îndreptate asupra rezultatelor pe care le vor înregistra partidele de extremă dreaptă, populiste şi antisistem care, chiar dacă nu vor reuşi să se coalizeze într-un grup nou în Parlamentul European, vor fi în mod sigur cei care vor stabili agenda confruntărilor politice viitoare. „O singură Europă pentru toți: vocea ta împotriva naționalismului”, este sloganul pe care New York Times l-a reţinut după manifestaţiile de stradă care au avut loc duminică în numeroase ţări din Uniune, în special în mari oraşe din Germania, dar şi la Budapesta, Genova, Utrecht, Varșovia, București și în alte metropole. La București, notează New York Times, mii de oameni au mers în Piața Victoriei, unde mulțimea a format o inimă cu mesajul „România iubește Europa”.

Sub titlul „Unda de şoc a dosarului austriac”, Le Monde publică un editorial în care analizează implicaţiile europene ale scandalului politic de la Viena. „Seismul care a dus la demisia vicecancelarului, la compromiterea extremei drepte şi la convocarea de alegeri anticipate a picat în cel mai nepotrivit moment pentru partidele anti-sistem”, subliniază cotidianul francez, deoarece „FPO era o verigă importantă în strategia de formare a unui grup eurosceptic în Parlamentul European”. „Este ruinat de asemenea şi planul alianţei dreapta-extrema dreaptă, la care visau Salvini şi Orban”, subliniază editorialistul cotidianului central francez. Din Handelsblatt aflăm că AFD, partidul de dreapta aliat cu FPO în guvernul de la Viena, nu intenţionează să se distanțeze de partenerul său politic. „Decizia ar putea deveni un bumerang pentru rezultatele partidului la viitoarele alegeri”, cred analiştii politici citaţi de publicaţia austriacă. Pentru The Guardian, participarea Marii Britanii la alegerile europene a căpătat o aură de farsă, în condiţiile în care posibilii europarlamentari fac campanie pentru mandate, deşi Regatul Unit a votat cu aproape trei ani în urmă pentru retragerea din UE. De aceea, trei din cinci alegători britanici spun că politica este defectă şi la Westminster şi la Bruxelles, conform unui sondaj care evidenţiază mai ales faptul că partidele pro şi anti Brexit sunt la egalitate înaintea alegerilor europene de joi. „La fel ca la referendumul de acum trei ani”, remarcă sec The Guardian.

În Ucraina, ceremonia de învestire a noului preşedinte „deschide o nouă eră pentru această ţară care şi-a proclamat independenţa în urmă cu doar 30 de ani, măcinată de război şi de dificultăţi economice”, citim în Le Temps. Preşedintele Zelensky a făcut câteva declaraţii tranşante, anunţând că va dizolva Parlamentul, care îi este în mare majoritate ostil, şi va convoca anticipate, în ciuda faptului că alegerile ordinare sunt programate pentru luna octombrie a acestui an. „Liderul de la Kiev a mai adăugat că prima sa misiune va fi ajungerea la un armistiţiu în estul Ucrainei, unde separatiştii ruşi şi naţionaliştii ucraineni se luptă de aproape cinci ani”, după cum reaminteşte cotidianul helvet. Şi publicaţia americană TIME consacră un articol actualităţii ucrainene, menţionând că Zelenski a cerut Radei (Parlamentul ucrainean) să adopte o lege care să împiedice îmbogăţirea ilicită şi să sprijine moţiunea de demitere a ministrului apărării, a şefului Serviciului de Securitate Ucrainean şi a procurorului general. După cum precizează Time, „toţi trei sunt aliaţi ai fostului preşedinte Petro Poroşenko, care a pierdut alegerile în faţa acestui comediant fără vreo experienţă politică anterioară”.

Duelul declaraţiilor pe axa Washigton-Teheran continuă. „Preşedintele Trump a ameninţat să distrugă Iranul după ce s-a anunţat că o rachetă a căzut în extrem de fortificata Zonă Verde a Bagdadului, la mai puţin de 1 km distanţă de locul unde se află ambasada Statelor Unite”, aflăm din New York Times, care precizează că Irakul, unde se află forţe iraniene, dar şi aproximativ 5.000 de militari americani, ar putea deveni din nou teatrul unor ciocniri.
Replica Teheranului nu a întârziat să apară, consemnează Le Vif: ministrul afacerilor externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a răspuns luni ultimelor amenințări ale lui Donald Trump împotriva țării sale, afirmând că “batjocura genocidară” a președintelui american “nu va duce la sfârșitul Iranului”. Încheiem cu opinia editorialistului de la cotidianul turc Sabah, care observă că tensiunea dintre SUA şi Iran din Goldul Persic continuă să afecteze regiunea, în timp ce noi actori intervin în acest litigiu. „Miliţiile şiite din ţările din împrejurimi au transmis mesajul că vor sprijini Iranul în cazul unui război cu SUA, iar aliaţii Statelor Unite din regiune, printre care Arabia Saudită, şi-au exprimat îngrijorarea”, avertizează publicaţia de la Ankara.

Ruxandra Lambru, Agenţia de Presă Rador