A fost adoptată pedepsa cu închisoare pe viață pentru violatorii și ucigașii copiilor și femeilor însărcinate

Parlamentul Serbiei a adoptat marţi amendamentele la Codul Penal prin care se introduce închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate pentru violarea și uciderea copiilor, femeilor însărcinate și a persoanelor cu handicap. Aceste modificări ale Codului Penal fac parte din inițiativele Fundației „Tijana Juric”, care au fost susținute de semnăturile a 160.000 de cetățeni. Votul a fost urmărit din galeria Parlamentului de fondatorul Fundației Igor Juric și care a lansat inițiativa aceasta după uciderea brutală a fiicei sale minore. Prezența sa a fost salutată de parlamentari cu aplauze.
La vot nu a participat o partea a parlamentarilor din opoziție care boicotează activitatea Parlamentului. Prin amendamentele adoptate la Codul Penal s-a abrogat pedeapsa de la 30 la 40 de ani și s-a introdus în schimb condamnarea pe viață pentru cele mai grave infracțiuni.
Pedeapsa este prevăzută pentru infracțiunea de ucidere a reprezentanților celor mai înalte autorități de stat, infracțiuni grave împotriva ordinii constituționale și securității Serbiei, asociere pentru a se comite acte penale, genocid, crime împotriva umanității, crime de război împotriva populaţiei civile, crime de război împotriva răniților și bolnavilor, terorism.
Pentru aceste infracţiuni se prevede ca cel condamnat la închisoare pe viață să poată fi eliberat condiționat după ce a ispășit 27 de ani din pedeapsă, ceea ce nu este cazul cu ucigașii și violatorii de copii și femei însărcinate și persoane cu handicap.
Prin modificările aduse legii s-au înăsprit pedepsele pentru infractorii recidiviști, pentru abuz și tortură, violență domestică, evaziune fiscală, crimă și abuz de animale, obstrucționarea persoanelor oficiale în exercitarea funcţiei lor, agresarea unui cetăţean în exerciţiul funcţiunii, participarea la un grup care obstrucţionează o persoană oficială și pentru un comportament violent la evenimente sportive.
Prin modificarea legii se introduce o nouă infracțiune de atac asupra avocaților, care a fost solicitarea Asociației Baroului Serbiei.
Parlamentul Serbiei a adoptat, de asemenea, amendamente la Legea privind procedura penală./ciliu/sdm2

(www.beta.rs – 22 mai)