Donald Trump a ordonat serviciilor secrete americane să coopereze cu ministrul justiţiei, pentru a afla cine a declanşat investigaţiile împotriva sa, conduse de Robert Mueller

Ministrul justiţiei din Statele Unite ale Americii, William Barr vrea să afle cine, de ce şi pe baza a căror argumente a declanşat cercetarea condusă de Robert Mueller.

Preşedintele Trump a ordonat serviciilor secrete să participe la cercetarea iniţiată de William Barr privind originea însărcinării lui Robert Mueller. Decizia preşedintelui a fost anunţată de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders – scrie Reuters. Pe parcursul cercetărilor Barr va avea dreptul să declasifice orice informaţie secretă sau confidenţială care are legătură cu cazul. De altfel William Barr, chiar de la numirea sa în funcţie a susţinut că vrea să afle cine şi pentru ce motiv a iniţiat cercetările conduse de procurorul independent, Robert Mueller. După cum este cunoscut, echipa de investigatori condusă de Mueller a avut două obiective: să afle dacă a existat o cooperare între Donald Trump, echipa acestuia şi persoane legate de guvernul rus în vederea influenţării alegerilor prezidenţiale din anul 2016 şi dacă Trump, în calitatea sa de preşedinte a încercat să împiedice funcţionarea justiţiei. Luna trecută, Barr a declarat în faţa Congresului că serviciile secrete americane i-au spionat pe Trump şi pe colaboratorii săi în timpul campaniei din 2016. Mai târziu a făcut trimitere la „monitorizarea neautorizată” a actualului preşedinte şi în data de 13 mai a solicitat  procurorului general din Connecticut, John Durham să cerceteze originea investigaţiilor conduse de Mueller. Procurorul cooperează strâns cu directorul general al ministerului justiţiei, Michael Horowitz, cel care verifică cum a putut să primească Biroul Federal de Investigaţii (FBI) autorizare pentru ascultarea lui Trump şi a colaboratorilor săi în timpul campaniei electorale din anul 2016 şi care a fost rolul unor lucrători FBI în eliberarea acestor autorizaţii.

Székely Ervin, Rador