Coroana si sceptrul regal la Muzeul Orașului Oradea

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural găzduiește, începând de vineri, 24 mai a.c., și până pe data de 3 iunie a.c., inclusiv, coroana de oțel, sceptrul regal și două replici ale ținutelor purtate de familia Regală în vizita lor la Oradea, din mai 1919. Expoziția poate fi vizitată de luni până duminică, Corp A, etaj I, sala 23!

Coroana de oțel este o piesă reprezentativă a patrimoniului cultural naţional şi este expusă la Tezaurul Istoric al Muzeului Naţional de Istorie al României din Bucureşti. Ea reprezintă coroana regală a României, iar Regele Carol I şi-a manifestat dorinţa ca această coroană să fie confecţionată la arsenalul Armatei. Astfel, coroana fost turnată din oţel de fabricaţie germană, marca Krupp, care provenea de la unul dintre tunurile otomane capturate de armata română în bătălia din 1877, de la Plevna.

Coroana a fost purtată în ocazii solemne de către toţi regii României, începând cu încoronarea din 1881 a Regelui Carol I. Regele Ferdinand I al României a purtat-o la încoronarea sa de la Alba Iulia iar Mihai I a fost încoronat cu aceeaşi coroană.

Un alt simbol de mare valoare expus este sceptrul de aur purtat de rege. În ziua de 10 mai 1920, 6 fete de la orfelinatul Radu-Vodă i-au oferit regelui Ferdinand I al României un buzdugan din aur. Arma, împodobită cu pietre preţioase, a fost cumpărată prin subscripţie publică şi marcată cu inscripţia: „Regelui Ferdinand I, regele tuturor românilor, dându-i-se acest buzdugan de către poporul său ca răsplată pentru vrednica şi buna conducere a ţării în anii 1916-1919„. Regele Ferdinand a precizat că primeşte emoţionat „darul”, care a fost purtat în trecut şi de voievozii Ţărilor Române. Pe acest buzdugan, în partea superioară, sunt reprezentate patru statuete de ţărănci în costume naţionale. Ele reprezintă România (regatul vechi), Transilvania, Basarabia şi Bucovina. În vârful buzduganului se regăseşte capul acvilei cruciate.

Expoziția din MoO a fost realizată cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a României.

Programul de vizitare este de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00, biletul de intrare costă 5 lei/adult și 3 lei/elev, student sau pensionar.

RADOR – 25 mai