Participare ridicată la vot a românilor, la Paris

Realizator: La Paris, participarea la vot a românilor care trăiesc în Franța este ridicată. Cum se desfășoară scrutinul aflăm acum în direct de la corespondenta noastră Daniela Coman.
Bună ziua, Daniela!
Reporter: Bună ziua! Mă aflu la una dintre secțiile de votare deschise la Ambasada României de la Paris. Atât aici cât și la secțiile apropiate, de la Consulat și de la Institutul Cultural Român, s-au format cozi. Cei care intrau acum câteva minute mi-au spus că au așteptat undeva peste o oră pentru a putea vota.
Atmosfera este calmă, oamenii așteaptă în liniște. Până acum nu a fost înregistrat niciun fel de incident la secțiile de votare ale României deschise în Franța. În total sunt 17 secții de votare înregistrate pentru românii din Franța, dintre care opt la Paris – patru în centru, în zona ambasadei, și alte patru în localitățile din zona pariziană.
Şi francezii votează deja de patru ore. Cei 47 de milioane de alegători își vor desemna cei 79 de reprezentanți în viitorul Parlament European, având posibilitatea să opteze pentru una dintre cele 34 de liste de candidați. În urmă cu doar câteva minute a fost anunțată prima cifră privind participarea la vot în Franța: 19,26% – un scor foarte-foarte bun, chiar surprinzător de bun pentru alegerile parlamentare./cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai, ora 13:04)


 

50 de secţii de votare pentru românii din Spania

Realizator: O comunitate mare de români este și în Spania, unde au fost deschise 50 de secții de vot.
Corespondenţă din Madrid – Reporter: Annamaria Damian – În Spania, românii pot vota la alegerile pentru Parlamentul European și la referendumul pe probleme de interes național. Cele mai multe secții s-au deschis la Madrid, unde românii pot vota la ambasadă, consulat și la sediul Institutului Cultural Român. În regiunile Valencia – în estul Spaniei – și Andaluzia – în sud -, românii au posibilitatea să voteze în secții organizate în mai multe provincii. În Insulele Canare există doar o singură secție, în Las Palmas, iar în arhipelagul Baleare se votează în Palma de Mallorca. Câte două secții au fost organizate la Zaragoza, Bilbao și Logrono.
Românii din Spania pot decide să voteze pentru candidații spanioli. 85.000 de rezidenți românii au solicitat înscrierea în Registrul Electoral pentru a putea vota pentru europarlamentari spanioli.
Românii din Spania au dreptul să participe și la alegerile locale, organizate tot astăzi, și câţiva dintre ei se regăsesc pe listele pentru candidații la primării din partea celor mai importante partide spaniole./cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai, ora 13:03)


 

În Italia este aglomeraţie în faţa secţiilor de votare

Realizator: Procesul electoral în cele 441 de secţii de votare din străinătate se desfăşoară pe durata a 33 de ore. În Italia, unde trăieşte una dintre cele mai mari comunităţi de români, este aglomeraţie în faţa secţiilor de votare. De la Roma ne transmite acum detalii în direct corespondenta RRA Elena Postelnicu. Te ascultăm, Elena. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Sunt la cele două secții de votare de la Academia di Romania din Roma. La coadă sunt, cred, peste două mii de persoane, în ciuda ploii de afară. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la celelalte secţii de votare din capitală, de la consulat şi de la ambasadă. Aici, la Academia di Romania, unde la ora deschiderii, la ora 7:00, deja de la ora 7:00 se formase o coadă de peste 100 de persoane. Nu s-au înregistrat până la această oră probleme. Chiar dacă timpul de așteptare este de peste trei ore, lumea este pașnică, însă din când în când românii obosiţi să aştepte flueră şi scandează „Vrem să votăm, lasăţi-ne să votăm”. Un aflux şi mai mare de persoane se aşteaptă după ora prânzului. Trebuie să precizez că pentru cei peste 1.000.200 de conaţionali cu rezidenţă din Italia sunt deschise astăzi până la ora locală 21:00 76 de secţii de votare, cinci la Roma, trei la Torino, trei în Insula Sicilia, la Palermo, Catania şi Vittoria, câte două secţii la Bologna şi la Milano, o secţie în Insula Sardinia la Olbia şi câte o secţie de votare în toate zonele cu comunităţi mai numeroase de români. Dar cu alte informaţii de la Roma voi reveni în următoarele grupaje de ştiri./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai, ora 13:02)


 

Votul pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul naţional este în plină desfăşurare

Realizator: Votul pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul naţional este în plină desfăşurare. Se votează de mai bine de şase ore, iar Biroul Electoral Central furnizează, în timp real, date despre prezenţa la scrutin. Alina Stănuţă revine în direct cu ultimele informaţii. Bună ziua, Alina!
Reporter: Bună ziua! Peste 3.500.000 de cetățeni au votat, până la această oră, la alegerile europarlamentare, ceea ce reprezintă o prezență de 19,76%. La nivel național, mediul urban conduce cu aproximativ două milioane de votanți, în timp ce 1.300.000 de cetățeni din mediul rural și-au exprimat până la această oră votul. Conduc în continuare județele Ilfov, Dâmbovița și Sibiu, în timp ce Vaslui, Satu Mare și Botoșani se află în coada clasamentului privind prezența la urne. Prezența la referendum este mai mică. Până în acest moment au votat peste 2.800.000de cetăţeni, ceea ce reprezintă o prezență la urne de 16,0 2%. Sibiu, Ilfov și Cluj sunt județele fruntașe la avut, iar Vaslui, Mehedinți și Botoșani se află în coada acestei liste. Diferența la prezență între europarlamentare și referendumul se regăsește și la nivelul municipiului București, astfel la europarlamentare au votat 19,86% dintre bucureșteni în timp ce pentru referendum au votat 16,81% dintre cetățenii capitalei. La ambele tipuri de scrutin, numărul cetățenilor din diaspora care au votat este aproximativ același, puțin peste 90.000./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai, ora 13:00)


 

Prezenţa la alegerile europarlamentare este de 14,59%, la nivel naţional

Prezenţa la alegerile europarlamentare este, până la această oră, de 14,59%, la nivel naţional, ceea ce înseamnă că au votat peste 2.300.000 de cetăţeni, potrivit datelor actualizate, în timp real, de Biroul Electoral Central.
Cea mai mare prezenţă la vot se înregistrează în judeţele: Teleorman, Ilfov şi Dâmboviţa, iar cea mai scăzută în Vaslui, Bistriţa Năsăud şi Satu Mare. În străinătate, pentru alegerile europarlamentare au votat peste 68.000 de români.
La referendumul pe teme de justiţie prezenţa la urne, la nivel naţional, este, până la această oră, de 11,84%, ceea ce înseamnă că aproximativ 870.000 de cetăţeni au votat. În străinătate, la referendum au votat, până acum, peste 68.000 de alegători./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai, ora 12:00)


 

Votul pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul naţional este în plină desfăşurare

Realizator: Votul pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul naţional este în plină desfăşurare. Se votează de mai bine de patru ore, iar Biroul Electoral Central furnizează, în timp real, date despre prezenţa la scrutin. Alina Stănuţă este acolo şi revine cu ultimele informaţii. Bună dimineaţa Alina! Te ascultăm.
Reporter: Bună dimineața! Potrivit datelor centralizate până la această oră aici la Biroul Electoral Central, la alegerile europarlamentare la nivel național au votat peste 1.900.000 de cetățeni, ceea ce reprezintă 10,51%. Alegătorii din județele Teleorman, Dâmbovița și Ilfov se află pe primele locuri la prezență, iar la coada acestui clasament sunt județele: Vaslui, Suceava și Satu Mare. În diaspora pentru europarlamentare au votat peste 45.000 de cetățeni. Potrivit datelor BEC, în mediul urban au votat aproximativ un milion de cetățeni pe când în mediul rural sau prezentat la urne până acum 700.000 de cetățeni. În ceea ce privește prezența la referendum procentul este de 8,38, ceea ce reprezintă aproximativ un 1.500.000 de cetățeni. Ilfov, Constanța, Sibiu sunt județele fruntașe în timp ce Vaslui, Suceava și Botoșani sunt la coada clasamentului. În diaspora pentru referendum au votat peste 45.000 de cetățeni. În București datele centralizate până acum la BEC arată că s-au prezentat la vot pentru europarlamentare 10,06% dintre cetățeni, iar la referendum 8,22%./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai, ora 11:00)


 

Desfăşurarea procesul electoral la Chişinău

Realizator: Se votează şi în cele 36 de secţii deschise în Republica Moldova. Colega noastră, Cristina Păpuşoi, ne spune acum în direct cum se desfăşoară procesul electoral la Chişinău. Bună dimineaţa, Cristina!
Reporter: Bună dimineaţa! La secţia de votare din incinta Ambasadei României la Chișinău, unde mă aflu acum, oamenii vin în continuare pentru a-şi exercita dreptul la vot. În faţa acestei secţii s-a format şi o coadă de câteva zeci de persoane. Cei care au venit să voteze ne-au spus că au așteptări mari de la acest scrutin europarlamentar. Ei cred că prin intermediul acestor alegeri vor apropia mai mult Republica Moldova de România și de Uniunea Europeană. Pentru acest scrutin în Republica Moldova au fost deschise 36 de secții, de patru ori mai multe decât la scrutinul europarlamentar din 2014. Cele mai multe secții de vot sunt în Chișinău./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 mai, ora 10:02)


 

Prezenţa la urne în judeţul Timiş

Realizator: Votul se desfăşoară normal, fără incidente, în toată ţara. Corespondenta RRA, Alina Bujancă, este într-o secţie din Timişoara. Bună dimineaţa, Alina! Cum decurge scrutinul acolo?
Reporter: Bună dimineaţa! Mă aflu la secţia de votare, amenajată la liceul Jean Louis Calderon din Timișoara, unde afluxul de alegători este mediu la această oră, timpul de așteptare la urnă este de două, trei minute și până acum nu s-au registrat incidente. Printre cei care s-au moblizat la vot încă de la primele ore ale dimineţii au fost oameni politici, dar şi doi tineri, proaspăt căsătoriţi care imediat după ce au încheiat petrecerea de nuntă s-au dus să voteze la o secţie din localitatea Săcălaz. Emoționată, mireasă i-a îndemnat pe români să iasă la vot. Acum, în județul Timiș prezența la vot este de 6,2%. Patru cetăţeni au solicitat urna mobilă, de altfel s-au asigurat toate condiţiile pentru a oferi posibilitatea de a vota bolnavilor din spitale, şi altor persoane care nu se pot deplasa. În total în Timiș sunt aproape 600 de secții de votare, iar la urne sunt aşteptaţi aproximativ 625.000 de alegători./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 mai, ora 10:00)


 

Prezenţa la alegerile europarlamentare

Prezenţa la alegerile europarlamentare este, până la această oră (10:00), de 6,32% la nivel naţional, ceea ce înseamnă că au votat peste un milion de cetăţeni, potrivit datelor actualizate, în timp real, de Biroul Electoral Central.
Cea mai mare prezenţă la vot se înregistrează în judeţele Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu, iar cea mai scăzută în Covasna, Vaslui şi Suceava. În străinătate pentru alegerile europarlamentare au votat aproximativ 27 de mii de români.
La referendumul pe teme de justiţie prezenţa la urne, la nivel naţional, este, până la această oră, de 5,05% , ceea ce înseamnă că aproximativ 870 de mii de cetăţeni au votat. În străinătate la referendum au votat, până acum, 27 de mii de alegători./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai)


 

Procesul electoral se desfăşoară fără incidente la toate secţiile de votare de ţară

Procesul electoral se desfăşoară normal la toate secţiile de votare de ţară, fără incidente. Date în acest sens au fost prezentate, cu puţin timp în urmă, de reprezentanţii Ministerului de Interne. Daniela Mănuţă a urmărit declaraţiile şi transmite, acum în direct. Bună dimineaţa, Daniela! Te ascultăm.
Reporter: Bună dimineaţa! 37.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și angajați ai altor structuri sunt mobilizați pentru protecția secțiilor de votare și menținerea ordinii publice, iar peste 16.000 sunt pregătiți pentru menținerea ordinii publice și pentru a soluționa sesizările privind incidentele electorale. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a reamintit și sancțiunile care se aplică dacă se încalcă legislația privind procesul electoral. Astfel, sfătuirea alegătorilor se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei, precum și continuarea propagandei electorale se sancționează cu aceleași sume. Totodată, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a vota sau de a fi votat se pedepsește cu închisoarea de la şase luni la trei ani. Aceeași sancțiune plus interzicerea exercitării unor drepturi se aplică și în cazul în care se oferă bani sau bunuri pentru a determina alegătorii să voteze anumite persoane. Următoarea declarație de presă, de aici, de la Ministerul Afacerilor Interne va avea loc la ora 13:00./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 mai)


 

 Date privind prezenţa la scrutin furnizate de Biroul Electoral Central la ora 9:00

Realizator: Se votează de două ore pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul naţional. Avem date în timp real privind prezenţa la scrutin furnizate de Biroul Electoral Central. Acolo se află şi redactorul RRA Alina Stănuţă, care revine cu informaţii în direct. Bună dimineaţa Alina!
Reporter: Bună dimineața! Potrivit datelor de la Biroul Electoral Central, până la această oră, la nivel național, pentru alegerile europarlamentare au votat aproximativ 600.000 de cetățeni, ceea ce reprezintă 3,28%. Județele fruntașe sunt: Teleorman, Giurgiu și Dâmbovița, iar codașele sunt: Covasna, Maramureș și Bistrița Năsăud. În străinătate pentru alegerile europarlamentare au votat aproximativ 12.000 de cetăţeni. În ceea ce privește prezența la referendumul național consultativ, pe teme de justiție aceasta este mai mică, au votat până la această oră aproximativ 500 de mii de cetățeni, ceea ce reprezintă 2,67%. În topul județelor cu prezență mare se află Ilfov, Constanța și Tulcea, iar la coada clasamentului sunt: Bistrița Năsăud, Maramureș și Vaslui. În străinătate, până la această oră, pentru referendumul național au votat tot aproximativ 12.000 de cetățeni. La nivelul municipiului București pentru alegerile europarlamentare au votat 2,95%, în timp ce la referendum au votat 2,37%. Deocamdată acestea sunt datele./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 mai)


 

Votul la alegerile europarlamentare a început la Auckand, în Noua Zeelandă

RADOR (26 mai) – Votul la alegerile pentru desemnarea membrilor din România în Parlamentul European şi referendumul naţional a început deja în străinătate, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 22:00, ora României, ora 7:00, ora locală, în cea mai îndepărtată secţie organizată în afara graniţelor ţării. În secţiile din străinătate votarea se va desfăşura pe durata a 33 de ore, din 25 mai, ora 22:00, până pe 27 mai, la ora 7:00, când se vor închide secţiile de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii şi a Canadei, ne-a transmis redactorul nostru Carmen Gavrilă./schelaru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai)


 

Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European

Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne, astăzi, pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, dar şi pentru a vota la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Mii de poliţişti vor asigura ordinea publică în întreaga ţară. 13 formaţiuni politice şi 3 candidaţi independenţi vor intra în cursa electorală pentru un loc în legislativul de la Bruxelles. Pentru cele două scrutine vor fi organizate 18.730 de secţii de votare pe teritoriul naţional, iar în străinătate cetăţenii români pot vota în 441 de secţii. Votarea va începe la ora 7:00 şi se va încheia la ora 21:00. Biroul Electoral Central a acreditat CURS şi AVANGARDE pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne. Potrivit BEC, primele rezultate parţiale oficiale vor fi furnizate luni, începând cu ora 9:00./schelaru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai)


Rata de participare la vot în ţară

Pragul de prezenţă necesar pentru validarea referendumului pentru justiţie a fost atins. La europarlamentare s-a ajuns la o rată de participare la vot la această oră de aproape 40%. Petruţa Obrejan vine, acum, cu mai multe noutăţi de la Biroul Electoral Central:
Reporter:Peste 7 milioane de cetăţeni au votat până la această oră pentru alegerile europarlamentare, pe listele permanente şi suplimentare, iar aproape 24 de mii au apelat la urna mobilă, ceea ce reprezintă o prezenţă, aşa cum spuneai, de peste 38,95%. Ca şi până acum, prezenţa la urne în mediul urban este mai mare cam cu 1 milion de votanţi decât în mediul rural, cea mai mare prezenţă la secţiile de votare s-a înregistrat în judeţele Ilfov, 47,98%; Cluj – 46,45% – şi Sibiu, peste 44,63%. La celălalt pol se află judeţele Vaslui, Ialomiţa şi Botoşani. Pentru referendum, BEC indică o participare de 32,49% pentru această oră, şi în acest caz cel mai puţin interesaţi să răspundă la întrebările din buletinele de vot sunt locuitorii din vaslui, Mehedinţi, Teleorman, Ialomiţa şi Olt. În timp ce în judeţul Cluj se poate constata o prezenţă de peste 43% la secţiile de votare, Clujul este urmat imediat de Ilfov şi Sibiu./avladucu


Timpi de aşteptare mari la secţiile de votare din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Belgia

Românii stabiliţi în străinătate sunt interesaţi de alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe teme din justiţie şi s-au prezentat la urne încă de la primele ore ale zilei. Cele mai mari prezenţe la vot, dar şi timpi de aşteptare mari sunt înregistraţi la secţiile de votare din vestul Europei: Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Belgia. Se aşteaptă mult pentru că datele personale ale fiecărui alegător din străinătate trebuie trecute manual în listele suplimentare. La una dintre secţiile de votare din Roma, oamenii au stat la coadă să voteze şi opt ore, spun românii cu care a stat de vorbă corespondentul RRA, Elena Postelnicu.
Reporter: Mai aveţi puţin şi votaţi. De câte ore aşteptaţi?
-: De la ora 8:00 dimineaţa. /3 ore şi jumătate/, nu m-am aşteptat.
Reporter: De unde veniţi?
-: Din Latina.
Reporter: Cam 100 de kilometri.
-: Cam aşa. Am avut secţii de votare în Latina în 2009, în două secunde am votat.
-: De la 8 fără 20 dimineaţa. Şi de ce nu există organizare aici? Câte ştampile sunt aici? Cine suntem noi? Suntem bătaia de joc. Sunt 13 ani în care ne chinuim să trimitem bani acasă.
-: Cam 9 ore aproape.
Reporter: De câţi ani sunteţi aici în Italia?
-: De aproape zece ani. Nu m-am aşteptat niciodată la o aşa coadă. Dar speranţa moare ultima şi mergem până la capăt.
Reporter: De unde aţi venit aici la Secţia Consulară de la Roma?
-: Cam de la 100 şi ceva de kilometri.
Reporter: Aceasta era cea mai apropiată secţie?
-: Oarecum./atataru


Românii s-au prezentat la urne în număr record

RADOR (26 mai) – PSD şi PNL ar fi la egalitate, la alegerile europarlamentare de astăzi, cu 26% din voturi, potrivit primelor estimări ale rezultatelor făcute de CURS şi AVANGARDE, Alianţa USR-PLUS ar fi obţinut 23.9%, PRO România – 5,7%, UDMR – 5,4% şi PMP – 5,2%. Potrivit acestor estimări, ALDE nu ar atinge pragul electoral, obţinând doar 4,9%. Aceste estimări sunt bazate pe răspunsurile date de alegători la ieşirea de la urne, până la ora 19:30 şi nu includ diaspora. Românii s-au prezentat astăzi la urne în număr record. 49% dintre alegători au votat la alegerile europarlamentare, iar Biroul Electoral Central va publica rezultatele parţiale pe măsură ce va derula numărarea voturilor. La referendumul pentru justiţie, prezenţa a fost de 41,25%, fiind depăşit astfel pragul necesar pentru validarea scrutinului./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai


PNL conduce în alegerile europarlamentare

RADOR (27 mai) – PNL conduce în alegerile europarlamentare de ieri cu 28,6%, urmat de PSD, cu 26,3% şi de USR, cu 15,3%, anunţă Biroul Electoral Central după numararea voturilor exprimate la peste 5000 de secţii din totalul de 18.730. Pe locurile următoare se situează UDMR, cu 7,66%, Pro România – 6,6%, PMP – 5 % şi ALDE – 4,4%. Prezenţa la urne a fost una record. 49,02% dintre alegători au votat la alegerile europarlamentare. La referendumul pentru justiţie, prezenţa a fost de 41,28%, fiind depăşit, astfel, pragul necesar pentru validarea scrutinului./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 mai


Rezultate provizorii ale alegerilor europarlamentare

Vă spun că s-au centralizat aproape toate voturile. Vedem cifrele care nu mai pot fi răsturnate în acest moment şi cum arată top 3 primele trei partide. Vă prezent în continuare noile cifre oficiale provizorii de la Biroul Eectoral Central. Flaviana Marcu este cu noi şi ne aduce infotmţiile momentului. Flaviana!
Reporter: Bun găsit, Marius! Aşa cum bine spuneai şi tu, vorbim deja despre date care cu greu mai pot fi răsturnate, pentru că în acest moment iată avem centralizarea la 92,50% din secţiile de votare. O centralizare care se apropie de final, dar este o centralizare provizorie, rezultatele nefiind încă validate. Ei bine, da, top 3 partide, rămân în continuare PNL, cu 27,11%, PSD – 23,84%, iar Alianţa USR-PLUS, iată, deja a trecut pragul de 20%, mai exact 20,38%. Pro România – 6,65%, UDMR – 5,70%, PMP – 5,58% şi ALDE rămâne în continuare sub pragul electoral, mai exact cu 4,27%. mai puţin de 8% din secţiile de votare rămân în continuare de transmis către Biroul Eectoral Central aceste date. Ne apropiem de final, urmând ca în orele următoare BEC să şi valideze aceste rezultate şi să vorbim deja de rezultate parţiale şi nu provizorii. Ceea ce vedeţi insă acum pe ercan sunt rezultatele provizorii.
Realizator: Îţi mulţumesc, Flaviana./aionescu

ROMÂNIA TV – 27 mai, ora 3:00


Votul românilor de la Londra

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 mai, ora 4:00) – Românii din străinătate veniţi să voteze la secţiile din Spania, precum şi la cele două din Roma, în Italia, au reuşit să-şi exprime opţiunile, chiar dacă au stat ore întregi la coadă. Secţiile au rămas dechise până ce ultima persoană prezentă în incintă sau în curte a votat. Nu la fel au stat lucrurile la Londra. Corespondentul nostru Dan Vasiliu a fost prezent la secţia organizată în cadrul Consulatului român din Capitala britanică.
Reporter: Un angajat al Consulatului a postat la intrare un anunţ prin care îi informa pe cei prezenţi că secţia trebuie închisă la ora locală 21:00, fapt ce a stârnit furia oamenilor. Poliţia, care pănă atunci asigurase doar un perimetru în jurul clădirii, a intervenit calm, dar ferm şi a evacuat curtea Consulatului. Apoi, a creat un lanţ uman în afara instituţiei, în timp ce oamenii cotinuau să protesteze. Au mai făcut-o timp de aproximativ 45 de minute, după care au plceat resemnaţi înspre case.
-: E bătaie de joc. Ne simţim trădaţi. Pur şi simplu e obturat dreptul nostru de a vota, dreptul lăsat de Constituţie fiecărui cetăţean român.
Realizator: Într-o intervenţie televizată, ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că nu are ce să-şi reproşeze cu privire la cozile formate la secţiile din străinătate. El a precizat că România are nevoie de o nouă legislaţie în ceea ce priveşte votul în străinătate, fie că este vorba despre trecerea la un sistem electronic sau despre votul prin corespondenţă./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 mai, ora 4:00


PNL conduce în alegerile europarlamentare

RADOR (27 mai) – PNL conduce în alegerile europarlamentare de ieri cu 26,96 %, urmat de PSD 23,60% şi de Alianţa 2020 USR – PLUS 20,91%, anunţă Biroul Electoral Central, după numărarea voturilor din 95% dintre secţiile de votare. Pe locurile următoare se situează PRO România – 6,64%, UDMR – 5,56 %, PMP – 5,62% şi ALDE – 4,26 %. Prezenţa la urne a fost una record, 49,02% dintre alegători au votat la alegerile europarlamentare. La referendumul pentru justiţie, prezenţa a fost de 41,28 %, fiind depăşit, astfel, pragul necesar pentru validarea scrutinului./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 mai, ora 5:00