Marcel Ciolacu, candidatul din partea coaliţiei PSD-ALDE, a fost ales preşedintele Camerei Deputaţilor

Coaliţia PSD-ALDE îşi păstrează majoritatea în Camera Deputaţilor, conform votului dat astăzi în plen pentru alegerea unui nou preşedinte al acestui forparlamentar. Candidatul susţinut de cele două formaţiuni, Marcel Ciolacu, a obţinut cel mai mare număr de voturi şi va ocupa funcţia deţinută anterior de Liviu Dragnea.

Reporter: Andrei Şerban – Social-democratul Marcel Ciolacu a fost votat de 172 de deputați și de 20 împotrivă, liderul grupului liberal, Raluca Turcan, care a fost susținută de USR, PNL și PMP a primit o sută de voturi pentru și împotrivă 192, iar președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost susținut de 20 de deputați. Înaintea votului, Marcel Ciolacu a afirmat că, în democrație, un guvern se răstoarnă doar printr-o moțiune de cenzură și nu în alte moduri, așa cum doresc unii politicieni.

Marcel Ciolacu: Am făcut, ca și partid, suficiente greșeli care ne-au costat, deoarece poporul întotdeauna are dreptate. Asta nu înseamnă că putem să ne jucăm cu cuvântul democrație, cuvântul de majoritate sau să facem și să răsturnăm lucrurile de fiecare dată când vrem noi. Un guvern îl răstorni democratic cu moțiune de cenzură. Se depune în parlament, trece moțiunea de cenzură, pleacă guvernul. Nu există alt tip de democrație.

Reporter: Raluca Turcan, în cuvântul ei, a recunoscut că are şanse mici să obțină șefia Camerei, dar candidatura ei este un semn de maturitate politică a opoziției față de PSD-ALDE.

Raluca Turcan: Pentru Partidul Național Liberal și partidele care susțin candidatura mea pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, la logica și aritmetica parlamentară pe care o avem, șansele sunt mici. Da, sunt mici, însă e un gest de responsabilitate să candidezi la această funcție, să dăm un semnal de maturitate din partea partidelor de opoziție la guvernarea PSD și ALDE, ca urmare a votului dat de români.

Reporter: Kelemen Hunor a arătat că și o formațiune politică mică poate aduce echilibru în parlament și îl poate face credibil.

Kelemen Hunor: Avem de rezolvat o situație și trebuie să găsim o soluție prin care vom restabili echilibrul, vom reda Parlamentului României, Camerei Deputaților, acel rol care în acest moment nu prea este îndeplinit: un for de dezbatere unde, într-adevăr, discutăm despre problemele reale ale societății și nu ne jignim reciproc, nu ne atacăm şi nu ne folosim de acest microfon ca să arătăm cât de deștepţi suntem, dar folosim acest microfon pentru a ne apropia de cetățeni.

Reporter: Tot astăzi, în plenul Camerei Deputaților, înaintea votului pentru alegerea președintelui, a fost anunțată constituirea unui nou grup parlamentar Pro Europa, cu Victor Ponta lider./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 mai