Un computer care conține șase viruşi a fost vândut la preţul de 1,3 milioane de dolari

Un laptop vechi care conținea șase dintre cei mai periculoşi viruși de calculator și care simbolizează pericolele Internetului, a fost licitat pentru 1.345 milioane dolari, a declarat marți site-ul artistului chinez care l-a scos la vânzare la New York.
Calculatorul, un Netbook Samsung NC10 datând din 2008 și echipat cu sistemul de operare Windows XP SP3, nu are nimic deosebit, cu excepția faptului că poartă în el „ILOVEYOU” (2000), „MyDoom” ( 2004), „SoBig” (2003), „DarkTequila” (2013), „BlackEnergy” (2015) și „Wannacry” (2017). Aceşti viruşi au cauzat pagube de cel puțin 95 de miliarde de dolari în ultimele două decenii, precizează Guo O Dong, creatorul acestei opere de artă botezate „Persistența haosului” („The persistence of Chaos”). El se prezintă ca artist digital contemporan ale cărui lucrări critică „extrema cultură online modernă”.
Calculatorul, care se află la New York, a fost vizibil în streaming în timpul licitației. El a fost deschis, dar nu era conectat la internet. El va fi livrat împreună cu cablul de alimentare, dar cumpărătorul se angajează să lase computerul offline pentru a nu răspândi aceşti viruşi, indică site-ul.
Această adevărată operă de artă „permite studierea malware-ului și le oferă celor interesați de analiza acestor programe (poate într-un cadru profesional) şansa de a avea acces la un software în stare de funcţionare, pentru a observa cum operează şi pentru a-i învăţa pe utilizatori cum să blocheze acest gen de programe informatice în mediul lor”, explică organizatorii.
Licitația a fost organizată în parteneriat cu firma de securitate informatică DeepInstinct. Virușii conținuţi în computer „au provocat pagube de peste 95 de miliarde de dolari, pur și simplu pentru că societăţile nu erau pregătite pentru atacuri pe care nu le mai suferiseră înainte”, a explicat compania DeepInstinct./rcostea/ddaniela

www.lalibre.be – 29 mai