Papa Francisc soseşte în România, pentru o vizită apostolică de trei zile

Papa Francisc soseşte azi în România, pentru o vizită apostolică de trei zile, în cele mai importante locuri pentru credincioşii catolici: la Bucureşti, la Şumuleu Ciuc – în Harghita, la Iaşi şi la Blaj. Programul de azi include întâlniri oficiale cu autorităţile române, dar şi participarea la ceremonii religioase, cu momente în care va fi mai aproape de cei veniţi să-l vadă pe Suveranul Pontif.
Reporter: Remus Rădulescu – Papa Francisc îi va saluta pe români în prima zi a vizitei sale în România, în jurul a două catedrale, cea ortodoxă, aflată în construcţie, unde va rosti rugăciuna „Tatăl nostru”, şi cea catolică, unde va oficia prima liturghie pe pământ românesc. În faţa Catedralei Naţionale, de pe Dealul Arsenalului, alături de patriarhul Daniel, Papa va rosti salutul pascal ‘Hristos a înviat’. Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif va fi înconjurată pe străzile din vecinătate de 25.000 de credincioşi care s-au înscris şi au primit bilet gratuit pentru eveniment. Slujba din catedrală, oficiată de Papă în rit latin, va putea fi urmărită pe 15 ecrane, montate pe străzi şi în Piaţa Revoluţiei. Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif a fost vizitată în decursul celor 144 de ani de la sfinţire de doi papi, Ioan al XXIII-lea, pe când acesta era ambasador al Vaticanului în Bulgaria, şi Ioan Paul al II-lea, primul papă în funcţie, care a vizitat România în 1999. Aşadar, în această seară, prin uşile catedralei, va intra pentru a treia oară un papă, spre bucuria comunităţii catolice din Bucureşti, care este păstorită de arhiepiscopul Ioan Robu. La Catdrala Sf. Iosif se află mai multe relicve, cele mai importante sunt un fragment din Crucea Mântuitorului, un spin din coroana lui Iisus şi o mică fiolă cu sângele Papei Ioan Paul al II-lea, cinstit ca sfânt de catolici. Pentru slujba din această seară, a fost montată şi o scenă în Piaţa George Enescu, unde va avea loc după încheierea liturghiei, un program artistic, susţinut, printre alţii, de Corul Madrigal, Orchestra Simfonică Bucureşti şi monica Anghel. La venirea şi la plecarea de la catedrală, Papa Francisc se va plimba printre credincioşi, cu papamobilul şi îi va saluta./avladucu


 

Papa Francisc se află la Catedrala Naţională

Papa Francisc se află, în acest moment, la Catedrala Naţională, unde sunt programate un discurs al Suveranului Pontif şi rostirea rugăciunii „Tatăl nostru” în limba latină de către Sanctitatea Sa şi în limba română de către Patriarhul Daniel./asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 mai)


RADIO VATICANA: O foaie de parcurs pentru viitorul Europei și a popoarelor sale

RADOR (31 mai) – În discursurile pronunţate de Papa Francisc în prima zi a vizitei sale în România, poate fi individuată o foaie de parcurs pentru viitorul Europei și al lumii. Vorbind în faţa președintelui și autorităților țării, Pontiful a explicat că atenția faţă de cele mai sărace persoane reprezintă „cea mai bună modalitate de verificare a bunătății reale a modelului de societate construit”. Într-adevăr, cu cât o societate „pune la suflet soarta celor mai dezavantajați”, observă Francisc, „cu atât mai mult aceasta se poate numi cu adevărat civilă”. Pentru a realiza acest lucru, e nevoie ca ”inima și sufletul să fie libere de puterea agresivă a lumii finanţei „, şi să „conștientizeze rolul central al persoanei și drepturilor sale inalienabile”.

Cu siguranță nu este pentru prima oară când Pontiful pune degetul pe una din plăgile timpurilor noastre, un sistem economico-financiar care l-a plasat în centru pe „Dumnezeul ban” pe care îl idolatrizează, în loc să-şi concentreze atenţia şi energia asupra femeilor și bărbaților care muncesc. Cuvintele succesorului lui Petru sunt transversale și incomode. Sunt cuvinte care descriu starea de rău pe care o trăiesc atât de mulți oameni care se luptă cu puterile și structurile din ce în ce mai invazive și mai inumane. Un apel de trezire pentru o Europă care uneori pare să uite de grija oamenilor și care în schimb ar trebui să fie mai aproape de sufletul poporului menționat de Papă.
Această reflecţie a lui Francisc a fost prezentă și în întâlnirile cu autoritățile Bisericii Ortodoxe Române. Papa i-a invitat pe creștini să-l „asculte împreună pe Domnul”, mai ales în aceste vremuri „în care drumurile lumii au dus la schimbări sociale și culturale rapide. Mulți au beneficiat de dezvoltarea tehnologică și de bunăstarea economică, însă majoritatea au rămas excluşi în mod implacabil, în timp ce o globalizare standardizată a contribuit la eradicarea valorilor popoarelor, la slăbirea eticii și a vieții comune, poluată în ultimii ani de un sentiment omniprezent de frică care, deseori stimulat, duce la atitudini de închidere și de ură”.
Trebuie să ne ajutăm, a adăugat Pontiful, să nu cedăm la seducția unei culturi a urii și a individualismului care, chiar dacă poate nu mai este la fel de ideologică ca în vremurile persecuției ateiste, este totuși mai persuasivă și nu mai puțin materialistă. Deseori se prezintă ca o cale de dezvoltare ce pare imediată și decisivă, dar care în realitate este indiferentă și superficială„.
Din acest motiv, în noua catedrală ortodoxă din București, Papa Bergoglio, parafrazând puţin rugăciunea Tatălui Nostru, i-a cerut Domnului să dea tuturor creștinilor „pâinea memoriei şi harul necesar pentru a întări rădăcinile comune ale identității noastre creștine, rădăcini indispensabile într-un moment în care omenirea și, în special, tinerele generații riscă să se simtă dezrădăcinate în mijlocul a numeroase situații, fiind incapabili să-și întemeieze existența”.
În opinia Pontifului, redescoperirea rădăcinilor, a valorilor comune și a viselor părinților fondatori ai Europei nu reprezintă un element „identitar”, care creează separare şi ziduri noi, ci o moștenire ascunsă ce trebuie scoasă la lumină pentru a crea legături noi, şi capacităţi de acceptare și de integrare adevărate.
https://www.vaticannews.va/it/papa/news/2019-05/road-map-futuro-europa-suoi-popoli-editoriale-tornielli.html

Articol de Andrea Tornielli
Traducerea: Cătălina Păunel


La evenimentele din prima zi a vizitei Papei Francisc au participat peste 150.000 de bucureşteni

RADOR (31 mai) – Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Catolică „Sfântul Iosif” şi salutul adresat oamenilor adunaţi în Piaţa George Enescu din Bucureşti au fost ultimele evenimente din această primă zi a vizitei pe care Papa Francisc o face în ţara noastră. Anterior, suveranul pontif a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, unde s-a întâlnit şi cu premierul Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere privată cu patriarhul Daniel şi o întâlnire cu Sinodul Bisericii Ortodoxe, după care a vizitat Catedrala Naţională. Comitetul Interministerial pentru Securitate, înfiinţat special pentru vizita suveranului pontif în România, precizează că peste 150.000 de bucureşteni au participat vineri la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale, de la aterizarea în România până la retragerea la reşedinţa oficială. Sâmbătă, suveranul pontif va merge la Şumuleu Ciuc, în judeţul Harghita, de unde va pleca la Iaşi. Duminică, în ultima zi a vizitei sale în ţara noastră, suveranul pontif va oficia, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, din judeţul Alba, slujba de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri./dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 mai


Suveranul Pontif va oficia sâmbătă Sfânta Liturghie la Sanctuarul Marian din Şumuleu Ciuc

RADOR (31 mai) – Mâine, Suveranul Pontif va merge la Şumuleu Ciuc, în judeţul Harghita. La ora 11:30, Papa va oficia Sfânta Liturghie la Sanctuarul Marian din localitate. Şumuleu-Ciuc este un loc important de pelerinaj pentru credincioşii romano-catolici. În fiecare an are loc aici o impresionantă procesiune cu ocazia Rusaliilor. În această noapte, bisericile catolice din Miercurea Ciuc vor fi deschise pentru pelerinii care doresc să se odihnească în drumul lor către sanctuarul de la Şumuleu Ciuc. De aici, Papa Francisc va pleca, tot mâine, spre Iaşi, unde va vizita Catedrala „Sfânta Maria Regina” şi va avea o întâlnire cu tinerii şi cu familiile la Palatul Culturii. Duminică, în ultima zi a vizitei sale în ţara noastră, Suveranul Pontif va oficia pe Câmpia Libertăţii din Blaj, din judeţul Alba, slujba de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 mai