Ministrul chinez al apărării afirmă în cadrul Conferinţei Shangri-La că un război cu SUA ar fi un dezastru

Ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe, a declarat duminică faptul că un război cu SUA ar fi un dezastru pentru întreaga lume şi a emis un avertisment adresat Washingtonului de a nu se implica în disputele de securitate legate de Taiwan şi de Marea Chinei de Sud. China a fost deranjată de recentele măsuri ale Administraţiei americane Donald Trump de a majora sprijinul pentru Taiwanul autoguvernat şi democrat, inclusiv de faptul că nave ale Marinei americane au trecut prin Strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China teritorială.

Într-un discurs susţinut la Dialogul Shangri-La, conferinţă pe teme de securitate asiatică organizată la Singapore, ministrul Wei a precizat că China „ar lupta până la final” dacă cineva ar încerca să se implice în relaţia pe care o are cu Taiwan, considerat de Beijing un teritoriu sacru, ce ar putea fi luat cu forţa dacă este nevoie. Wei Fenghe, primul ministru chinez al apărării care a avut o intervenţie la această conferinţă începând cu 2011, a precizat că operaţiunile militare ale Beijingului în Asia au ca singur scop autoapărarea, însă nu vor ezita să contracareze un atac la adresa intereselor sale. „China nu va ataca decât dacă vom fi atacaţi”, a precizat Wei, avertizând că vor exista consecinţe grave în cazul vreunei confruntări între China şi SUA. „Cele două părţi realizează că un conflict sau un război între ele ar aduce dezastru ambelor ţări şi lumii”.

SUA, ca majoritatea ţărilor, nu au legături oficiale cu Taiwan, însă sunt cei mai puternici susţinători şi principala lor sursă de arme. Sâmbătă, secretarul interimar al apărării americane, Patrick Shanahan, a declarat în cadrul conferinţei Shangri-La că SUA nu vor mai „merge în vârful picioarelor” în privinţa comportamentului Chinei în Asia. Deşi discursul lui Shanahan a fost critic la adresa Chinei, tonul său a fost adesea conciliant. Wei a abordat însă un ton mult mai combatant. „Nicio tentativă de a scinda China nu va avea succes. Orice interferenţă în privinţa Taiwanului este sortită eşecului”, a declarat Wei, îmbrăcat în uniformă militară de general din Armata de Eliberare a Poporului. „Dacă cineva îndrăzneşte să despartă Taiwanul de China, armata chineză nu are de ales decât să lupte cu orice preţ… SUA sunt indivizibile şi aşa este şi China. China trebuie să fie şi va fi reunificată”.

Legăturile dintre China şi SUA au devenit tot mai reci din cauza unui război comercial, a sprijinului pe care SUA în oferă Taiwanului şi din cauza poziţiei militare a Chinei în Marea Chinei de Sud, unde SUA derulează, de asemenea, patrule care promovează libertatea de navigaţie./cstoica/schelaru

www.reuters.com – 2 iunie