Şapte episcopi greco-catolici români martiri au fost beatificaţi, la Blaj, de Papa Francisc

Şapte episcopi greco-catolici martiri au fost beatificaţi în cadrul unei slujbe oficiate pe Câmpia Libertăţii de la Blaj în prezenţa a peste 100 de mii de pelerini. Ei vor fi trecuţi în calendar cu numele de „Fericiţi” şi vor fi sărbătoriţi pe 2 iunie. Trimisul nostru Cristian Curte revine în direct cu detalii. Bună ziua, Cristian! Te ascultăm.

Reporter: Bună ziua! Cei peste 100.000 de creștini au putut vedea cum doi strănepoți ai episcopilor martiri au adus moaștele a trei dintre ei: Vasile Aftenie, Iuliu Hossu și Ioan Bălan. Restul sunt înmormântați în gropi comune și nu se știe nimic despre mormântul lor. Un moment emoționant la care Papa a avut contribuția decisivă pentru că el a rostit formula oficială de beatificare a celor șapte episcopi martiri, iar apoi s-a referit într-o omilie la viața și martiriul lor.

Papa Francisc: Îi avem în minte în mod deosebit pe cei șapte episcopi greco-catolici pe care am avut bucuria să îi proclam „Fericiți” acum. În fața persecuţiei aprige din partea regimului, ei au dat dovadă de o credință și de o iubire exemplare pentru poporul lor. Cu mare curaj și tărie interioară au acceptat să fie supuși la o dură detenţie și la tot felul de cruzimi decât să îşi renege apartenența la biserica lor cea iubită. Aceşti păstori martiri ai credinței au recâştigat şi au lăsat poporului român o moştenire preţioasă, pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate şi milostivire.

Reporter: Papa Francisc va continua slujba Liturghiei aici, pe Câmpia Libertății de la Blaj, încheind-o cu un moment solemn, binecuvântarea tabloului care îi reprezintă pe cei șapte episcopi martiri, va rosti apoi rugăciunea Regina Coeli, iar după-amiază se va întâlni cu comunitatea romă de aici din Blaj, unde tocmai s-a sfințit o biserică greco-catolică destinată special ei. De la Blaj, Cristian Curte. Dau legătura în studio.

Realizator: Mulţumim!/mnecula/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iunie