În ultima etapă a călătoriei sale de trei zile în România, Suveranul Pontif a ţinut să se întâlnească cu membri ai comunităţii rome

 

LE MONDE (Franţa), 2 iunie 2019 – «Vă cer iertare – în numele Bisericii, al Domnului şi al vostru – pentru toate dăţile când, în decursul istoriei, v-am discriminat, v-am maltratat sau v-am privit pieziş». Acestea au fost cuvintele adresate la Blaj, duminică 2 iunie, de papa Francisc romilor, în numele Bisericii Catolice.

Pentru ultima etapă a călătoriei sale de trei zile în România, a ţinut să se întâlnească cu membrii minorităţii rome, care numără între 1 şi 2 milioane de persoane în această ţară de 20 de milioane de locuitori, unde constituie o comunitate săracă şi adesea marginalizată. Papa a fost primit de mii de persoane în cartierul Barbu Lăutaru, construit în jurul unei străzi înguste cu case înghesuite.

 

 «Indiferenţa hrăneşte prejudecăţile»

 

S-a adresat credincioşilor din mica biserică de cartier, cerându-le romilor să îşi asume «rolul lor propriu», fără a avea «teamă de a împărtăşi şi de a oferi aceste note particulare care vă sunt constitutive», citând în acest sens «sensul familiei», «solidaritatea, ospitalitatea (…), apărarea celor mai fragili în sânul comunităţii; punerea în valoare şi respectarea celor mai bătrâni (…), spontaneitatea şi bucuria de a trăi». Papa a adăugat:

«Port o greutate, este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratărilor suferite de comunitatea voastră. Istoria ne spune că şi creştinii, chiar şi catolicii, nu sunt străini de acest rău provocat vouă».

«Indiferenţa hrăneşte prejudecăţile şi aţâţă ranchiuna», a declarat Papa, reproşând «cuvintele care rănesc» şi «atitudinile care seamănă ură şi creează distanţe».

În Europa, numărul romilor este estimat între 10 şi 12 milioane, adică 1,2 % din populaţia UE. Sunt prezenţi în numeroase ţări, printre care Ungaria, Bulgaria, Franţa, Grecia, Cehia sau Italia.

Traducerea: Ruxandra Lambru