Declarații ale președintelui PNL, Ludovic Orban, după consultările de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis

La Palatul Cotroceni au loc consultări cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a rezultatului la referendumul privind justiţia din 26 mai. Să-l ascultăm pe liderul PNL, Ludovic Orban.
Reporter: Ludovic Orban urmează să facă aici declarații. Vreau să vă spun doar că președintele Klaus Iohannis declara, înaintea consultărilor, că este evident că ceea ce a decis poporul la referendumul pe tema justiției trebuie urgent implementat în practică, adică în Constituție. Și, aici, Klaus Iohannis vorbea despre introducerea interdicției de a acorda amnistie și grațiere corupților și despre interdicția dată guvrnului de a emite ordonanțe de urgență în domenii care vizează justiția. Klaus Iohannis preciza că, în cadrul consultărilor de astăzi și de mâine, va aborda și alte teme politice. Și în acest moment vin la declarații liderii PNL. Să-l ascultăm pe președintele liberal, Ludovic Orban.
Ludovic Orban: Sărut mâna, bună ziua! Delegația Partidului Național Liberal a participat la consultările demarate de președintele României. Poziția exprimată de noi este foarte simplă: voința cetățenilor care s-a manifestat în cadrul referendumului convocat de președintele României, referendum validat cu un scor extrem de mare, reprezintă lege pentru noi și Partidul Național Liberal susține toate demersurile președintelui României, Klaus Iohannis, pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni la acest referendum. De asemenea, am abordat și subiectul legislației în domeniul justiției; susținem clar ideea de refacere a dezbaterilor publice pentru a genera o legislație europeană în domeniul justiției, care să fie conformă cu recomandările din Mecanismul de Cooperare și Verificare, care să țină cont de recomandările formulate de Comisia de la Veneția și de grupul statelor anticorupție. Partidul Național Liberal va susține toate inițiativele de revizuire a Constituției și orice alte inițiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni și pentru a asigura că voința cetățenilor care s-a transmis extrem de puternic în cadrul acestui referendum, și anume că România trebuie condusă de oameni cinstiți, de oameni corecți, de oameni care respectă legea, această voință să fie transpusă în realitate.
Realizator: L-am ascultat pe liderul PNL, Ludovic Orban. Amintim că, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis are consultări cu partidele pe tema referendumului din justiție. Vom reveni pe parcusul acestei zile cu toate informațiile despre acest eveniment./eradu/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iunie