2019. június 5

Megbírságolták Kézdivásárhely polgármesterét a magyar zászló használata miatt

Fizetnie kell Bokor Tibornak, Kézdivásárhely polgármesterének a tavaly március 15-ére kitűzött magyar zászlók miatt. A polgármestert akkor Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus bírságolta meg 5000 lejre. A Kovászna Megyei Törvényszék kedden jogerős ítéletben utasította el a 2018. március 14-i bírságolási jegyzőkönyv érvénytelenítésére benyújtott polgármesteri keresetet, és hagyta helyben az elsőfokú ítéletet, mely 5000 lejről 500 lejre csökkentette a bírságot. A kormány Kovászna és Hargita megyei képviselői tavaly először bírságolták meg Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Székelyudvarhely polgármestereit a március 15-én közterekre kitűzött piros-fehér-zöld zászlókért, szalagokért. Az 1994/75-ös törvényre hivatkoztak, amelynek értelmében „más országok zászlaját csak a román zászlóval együtt és csak hivatalos állami látogatások vagy nemzetközi összejövetelek alkalmával szabad kitűzni középületekre és közterekre Romániában”. A prefektusok a kiszabható legnagyobb, 5000 lejes bírságot rótták ki a magyar elöljárókra, és némelyiküket két, egymás utáni napon is megbírságolták az állítólagos szimbólumhasználati vétség miatt. A bírságolási jegyzőkönyvek érvénytelenítésére indított pert Székelyudvarhely jogerősen, Sepsiszentgyörgy polgármestere első fokon megnyerte. A polgármesterek arra hivatkoztak, hogy a kitűzött jelképek nem azonosak Magyarország hivatalos zászlajával, és idézték a román jelképtörvény végrehajtási utasításait, amelyek szerint „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják saját jelképeiket is”. Hargita megye prefektusa később hasonló bírságot rótt ki Székelyudvarhely polgármesterére a 2018. október 23-án és 2019. március 15-én kitűzött nemzeti jelképek miatt, Kovászna megye prefektusa pedig Sepsiszentgyörgy polgármesterét bírságolta meg idén is a március 15-én kitűzött jelképek miatt. Egyebek között e hatósági fellépés késztette az RMDSZ-t arra, hogy februári kongresszusán határozatban nyilvánítsa ki: a magyar és a székely zászlót, valamint a magyar és a székely himnuszt nemzeti szimbólumnak tekinti. (MTI / Rador Hírügynökség)

Ma tartja első ülését a szavazati jog biztosítása érdekében létrehozott parlamenti különbizottság

A munkacsoportot a Képviselőházban hozták létre, feladata pedig egy olyan jogszabály-tervezet kidolgozása, amelyik maradéktalanul biztosítja a román állampolgárok szavazati jogának érvényesítését bel- és külföldön egyaránt. A testületben valamennyi politikai alakulat képviselői részt vesznek. A munkacsoport a levél- és internetes szavazatok rendszerét szabályozó törvénytervezeteket is meg fogják vitatni, illetve – amennyiben szükségesnek tartja – átdolgozni. A különbizottság ugyanakkor foglalkozni fog azokkal a javaslatokkal is, amelyeket e tárgyban fogalmazott meg az Országos Választási Hatóság – tájékoztatta a sajtót Ion Călin szociáldemokrata képviselő, a különbizottság létrehozásának kezdeményezője. (Rador Hírügynökség)

Csajkovszkij koncert a Rádió hangversenytermében

Június 7-én pénteken, 19.00 órai kezdettel mutatják be a világ zeneirodalmának egyik legkiválóbb művét Pjotr. Iljics Csajkovszkij: Koncert hegedűre és zenekarra című alkotását. E mű hírnevét növelte az A Koncert című 2009-ben forgatott film, Radu Mihăileanu rendezésében.

A film forgatókönyvének ez a zenemű adja a témáját. A szóban forgó film 2010-ben Párizsban elnyerte a legjobb filmzenének járó César díjat. A The Gramophone nevű rangos szaklap Csajkovszkij ezen alkotását a világ 10 legjobb zeneműve között tartja számon.

A koncerten fellép Bogdan Zvorişteanu hegedűművész, a svájci Suisse Romande zenekar koncertmestere, valamint a Rádió Zenekara. Vezényel Moritz Gnann (Németország), aki először vezeti a Rádió Zenekarát. Mint ismeretes, Moritz Gnann nagy sikerrel szerepelt a 2018-as RadiRo fesztiválon, ahol a BBC Philarmonic zenekart vezényelte. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador