Sub presiunea urbanizării și a vânătorii, cimpanzeii nu mai supraviețuiesc în „insulele” tot mai mici din natură, s-au alarmat primatologii care se ocupă de această specie, cea mai apropiată de oameni. Cele patru subspecii de primate africane sunt amenințate cu dispariția, iar una dintre ele – cimpanzeul verus – a pierdut mai mult de 80% din populația sa în trei generații. După o reuniune în Germania, 40 de experți din lumea întreagă au cerut salvarea acestui animal, care deține aproape 99% din genele umane.
„Noi studiem comunitățile de cimpanzei de zeci de ani și am văzut cu toții că grupurile noastre de studiu devin din ce în ce mai izolate”, au subliniat aceşti specialişti într-un comunicat. „Cimpanzeii sunt reduşi să trăiască în ghetouri forestiere”, au adăugat ei. La fel ca multe alte animale mari, principala amenințare la adresa acestor maimuțe este pierderea habitatului lor, redus de extinderea orașelor cu o populație tot mai mare, de industriile miniere, de defrișări şi de agricultură. De asemenea, cimpanzeii sunt vânaţi pentru carne sau sunt ucişi de fermierii care doresc să-și protejeze culturile.
Anne Pusey a lucrat timp de 40 de ani în Parcul Național Gombe, Tanzania. Dar acest parc, unde primatologul Jane Goodall a condus lucrările care au făcut-o faimoasă, „a devenit o mică insulă înconjurată de terenuri agricole dense, fapt care a dus la reducerea a două din cele trei comunități (de cimpanzei) din parc și la dispariția unei comunități din afară”, şi-a exprimat ea regretul în comunicatul Institutului Max Planck.
Totuşi, primatologii reuniţi în Germania au subliniat că prezența permanentă a cercetătorilor pe teren a făcut posibilă menținerea unui număr mai mare de maimuțe în comparație cu alte zone. Totodată, ei au cerut ca aceste grupuri mai sănătoase să beneficieze de „protecție specială intensă” din partea cercetătorilor și a autorităților locale „înainte de a fi prea târziu”.
„Trebuie să facem mai multe investiții în cercetare, astfel încât să putem înțelege cu adevărat diversitatea acestor populații înainte de a fi prea târziu”, au mai adăugat primatologii în comunicat. /rcostea/ddaniela

(www.lefigaro.fr – 5 iunie)