Revista presei internaţionale – 5 iunie 2019

(2) RADOR: Revista presei internaţionale

RADOR, 4 iunie – Drumurile prin Europa ale unor personalităţi europene sau de peste ocean au atras atenţia presei internaţionale, care a încercat să le cântărască importanţa, scopul sau eventualele rezultate.
După cum era de aşteptat, vizita preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, în Marea Britanie, rămâne încă viu comentată, cu atât mai mult cu cât ea se va încheia abia astăzi (5 iunie). „Vizita de stat a lui Trump în Regatul Unit trece de la pompă şi spectacol la politica externă”, titrează cotidianul american USA Today. Ziarul pomeneşte fastuoasa primire oferită alaltăieri, la Palatul Buckimghan, de către Regina Elisabeta II şi de Prinţul Moştenitor Charles, dar se opreşte în spcial asupra discuţiilor preconizate cu premierul Theresa May, deşi, începând de vineri, ea devine doar un premier interimar. „Familia Trump este ‘regalitatea americană'”, le-ar fi spus britanicilor un prieten de-al lui Trump, citat de săptămânalul „Newsweek”. „Laburiştii britanici afirmă că Trump nu merita asemenea onoruri”, notează cotidianul britanic The Guardian. Mai mult, „liderul lor, Jeremy Corbyn, a anunţat că se va alătura protestatarilor anti-Trump, adunaţi în centrul Londrei”. Cât despre Brexit, „Trump a spus că el ar fi dat în judecată Uniunea Europeană”, notează ziarul american Washington Post.
Aşa o fi, dar un alt drum european a atras şi el atenţia presei. Este vorba despre drumul pe care, ieri, ginerele şi consilierul lui Trump, Jared Kushner, l-a făcut la Bruxelles pentru a se întâlni cu preşeditele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Portalul bruxellez EUObserver informează că „au fost discutate probleme legate de Orientul Mijlociu”. Cotidianul britanic Daily Express crede însă că ar fi putut fi discutată şi „eventualitatea unui viitor război comercial între SUA şi UE’. Iar purtătoarea de cuvânt a Comisiei a subliniat că „genericul de ‘probleme geopolitice’ poate include numeroase aspecte”.
În sfârşit, o altă vizită europeană a ajuns şi ea în prim-plan. Este vorba despre prima vizită pe care noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat-o ieri, la Bruxelles. Publicaţia belgiană Bruzz precizează că noul preşedinte ucrainean s-a întâlnit cu mai marii Uniunii Europene, precum preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu şefa „externelor”, Federica Mogherini. Dar ziarul ucrainean Evropeiska Pravda pare mai degrabă să minimalizeze evenimentul, scriind: „A devenit o tradiţie ca preşedinţii ucraineni nou aleşi să facă o primă vizită instituţiilor Uniunii Europene şi NATO”. Iar pentru o publicaţie prorusă de limbă franceză, Courrier de Russie, scopul vizitei este clar: „Zelenski s-a dus la Bruxelles ca să discute restituirea Crimeii”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR