Vizita preşedintelui Donald Trump la Londra

Președintele american Donald Trump a anunțat astăzi la Londra că Statele Unite sunt gata să încheie un acord comercial fenomenal cu Marea Britanie imediat după Brexit; în timpul conferinței de presă împreună cu premierul britanic liderul de la Casa Albă a lăudat-o pe Theresa May pentru acordul pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană. Dan Vasiliu transmite de la Londra.

Reporter: Cred că Brexitul se va întâmpla în Marea Britanie, este o țară extraordinară, care dorește să aibă propria identitate, propriile granițe și vrea să își rezolve singură afacerile, a declarat astăzi președintele american Donald Trump, care a anunțat că este pregătit să înceapă negocierile pentru un acord comercial imediat după ce vor fi înlăturate piedicile Brexitului.

Donald Trump: În timp ce Regatul Unit face pregătiri pentru ieșirea din Uniunea Europeană, Statele Unite sunt pregătite pentru un acord comercial fenomenal între cele două țări; există un potențial imens în acest acord care poate fi de două sau chiar de trei ori mai mare decât ce se întâmplă în prezent.

Reporter: Analiștii politici consideră însă că încheierea unei înțelegeri comerciale cu Statele Unite ar putea dura chiar și 10 ani, mai ales că deja există posibile chestiuni controversate; întrebat dacă viitoarele negociere ar putea presupune și privatizarea sistemului național de sănătate al Marii Britanii și preluarea sa de către o companie americană, Donald Trump a spus că toate opțiunile trebuie să se afle pe masă, un punct de vedere cu care mulți politicieni de la Londra nu sunt de acord.

Un alt aspect controversat al întâlnirii de astăzi l-a reprezentat colaborarea britanică cu compania chineză Huawei pentru realizarea rețelei 5G, însă președintele american care anterior amenințase că nu va mai împărtăși cu Marea Britanie informații sensibile privind securitatea națională a anunțat că a fost găsită o rezolvare; de cealaltă parte, Theresa May a precizat că a adus în discuție schimbările climatice și războiul comercial cu China, fără a oferi însă mai multe detalii. În privința acordului nuclear iranian, premierul Theresa May a precizat că guvernul de la Londra va face tot ce îi stă în putință pentru a evita escaladarea conflictului.

Theresa May: Astăzi am discutat din nou importanța colaborării dintre națiunile noastre pentru a combate activitățile destabilizatoare ale Iranului și pentru a ne asigura că Teheranul nu va obține o arma nucleară. Deși avem puncte de vedere diferite în privința metodelor prin care putem obține acest lucru, Marea Britanie susținând în continuare acordul nuclear încheiat, este clar că ne dorim să ajungem la același rezultat.

Reporter: Conferința de presă comună a celor doi lideri a avut loc pe fondul protestelor anti -Trump organizate în apropiere de Downing Street la care se estimează că au luat parte câteva zeci de mii de persoane. Am o nouă nepoată căreia i-am afectat climatul în care va trăi. Trebuie să facem ceva în această privință, dar președintele american ignoră acest aspect, amenință cu război în Iran, ameninţă cu tarife mai mari. Chiar nu există nicio limită pentru el? – mi-a spus o protestatară. Donald Trump susține însă că el a observat doar un mic protest și că o mare parte din informațiile vehiculate pe această temă sunt doar fake news./apuscasu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iunie