India: Un munte de deșeuri va fi în curând mai mare decât Palatul Taj Mahal

În suburbiile estice ale capitalei indiene New Delhi, cel mai înalt munte deșeuri din India – aproximativ 60 de metri – este pe punctul de a depăși, anul viitor, dimensiunile legendarului Taj Mahal și otrăveşte viața riveranilor. Păsări răpitoare planează în căutarea prăzii deasupra impunătorului depozit de deșeuri de la Ghazipur, a cărui siluetă amenințătoare se vede de la o distanţă de mulţi kilometri. Vacile vagaboande, câinii comunitari și șobolanii mişună în această grămadă murdară, unde ajunge o parte din deșeurile acestui megalopolis de 20 de milioane de locuitori.
Incendii, alimentate de metanul din depozitul de deșeuri, apar în mod regulat și pot dura zile întregi până sunt stinse. Levigatul, un lichid negru toxic, se prelinge de-a lungul „muntelui”şi se scurge într-un canal. „Acest miros otrăvit ne face o viață de iad. Oamenii se îmbolnăvesc tot timpul”, spune Puneet Sharma, un rezident local în vârstă de 45 de ani. Un altul, Pradeep Kumar, care locuieşte foarte aproape de muntele de gunoi a luat o decizie: „Voi părăsi acest cartier pentru copiii mei. Am doi copii acasă, unul de opt și celălalt de patru ani. Și ambii se îmbolnăvesc frecvent din cauza poluării”.
Potrivit unui inginer șef pentru Delhi de Est, Arun Kumar, muntele are deja peste 65 de metri înălțime și crește cu aproape 10 metri pe an. Autoritățile se așteaptă ca el să depăşească Taj Mahalul (73 de metri) în 2020.
Anul trecut, copleșită de incapacitatea autorităților de a soluționa problema tratării deșeurilor, Curtea Supremă a Indiei a sugerat ca nişte lumini roșii să fie plasate pe depozitul de deșeuri pentru a avertiza avioanele de pe cer. Observația părea doar pe jumătate sarcastică.
Depozitul de deșeuri a fost deschis în 1984 și a atins saturația în 2002, când ar fi trebuit închis. Dar în fiecare zi sute de camioane au continuat să aducă gunoi. Acum acoperă o suprafață mare, echivalentă cu 40 de terenuri de fotbal. „Aproximativ 2.000 de tone de pubele sunt descărcate zilnic în Ghazipur”, a declarat un oficial al municipalității Delhi, sub acoperirea anonimatului. În 2018, precipitațiile puternice au provocat prăbușirea unei părți a dealului, omorând două persoane. După aceste decese, noile descărcări au fost interzise. Dar măsura a durat doar câteva zile, deoarece autoritățile nu au putut găsi un alt loc pentru depozitarea deșeurilor. Creșterea depozitului de gunoi de la Ghazipur este indisolubil legată de dezvoltarea Indiei și a societății sale de consum, explică d-na Chitra Mukherjee, directorul ONG-ului Chintan./rcostea/ddaniela

(www.lesoir.be – 6 iunie)