Ministerul de Externe propune pentru viitor votul anticipat prelungit

Raportul Ministerului de Externe privind votul din 26 mai arată că mulţi români nu au putut vota în străinătate, din cauză că au fost două scrutinuri în acelaşi timp şi timpul de votare a crescut. De asemenea, raportul notează că unele partide nu şi-au trimis reprezentanţi în secţiile de votare, în plus, în document se precizează că procesul de votare în unele ţări a fost îngreunat şi de viteza mică a internetului.

Ministerul de Externe propune pentru viitor votul anticipat prelungit, timp de şapte zile, înainte de închiderea procesului electoral. În schimb, MAE consideră că alte modalităţi, cum ar fi votul electronic sau prin corespondenţă nu sunt indicate pentru că pot crea şi alte probleme întrucât este nevoie de înscrierea prealabilă a fiecărui cetăţean, cu indicarea adresei de domiciliu/reşedinţă, pentru a-şi putea exercita dreptul de vot.

În raport, Ministerul consideră că şi-a îndeplinit toate obligaţiile legale pentru organizarea şi desfăşurarea secţiilor de votare din străinătate pe 26 mai./roprea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iunie