„Puneți-i și lui un vot, acolo!” – Alegerile parlamentare din 1946 (II)

de Silvia Iliescu

Blocul Partidelor Democrate, alianţa electorală a guvernului condus de Petru Groza, era format din Partidul Comunist, Partidul Social-Democrat, Frontul Plugarilor, Partidul Liberal-Tătărescu, Partidul Ţărănesc- Anton Alexandrescu şi Uniunea Patrioţilor · semnul electoral al BPD era „Soarele” · partidele democratice importante erau Naţional Liberal, Naţional Ţărănesc şi Partidul Social-Democrat Independent · guvernul a promulgat o nouă lege electorală care a extins dreptul la vot pentru toţi cetăţenii cu vârsta de peste 21 de ani şi pentru femei · campania electorală a fost neprincipială şi agresivă · din motive neexplicate, rezultatul alegerilor a fost anunţat cu 48 de ore întârziere · guvernul a anunţat că BPD are 79% din voturi, adică 378 de mandate în Parlament, dintr-un total de 414 · diplomaţii şi corespondenţii de presă occidentali au afirmat că rezultatelele alegerilor au fost falsificate.

Iată doi ilegalişti deveniţi în anii „democraţiei populare” activişti PCR, care vorbesc despre alegeri: Ion Paicu, despre Turnu Severin şi Ion Bică, despre satele din Gorj. Cel puţin până în 1971 când au fost înregistraţi la Radio Craiova şi-au păstrat discursurile lozincarde, cu formule-tip. Limbajul propagandistic şi felul în care privesc evenimentele din 1946 sunt perfect conservate în mintea lor, exact în forma în care erau în perioada stalinistă.

Gh Dej in campanie electorala – Fototeca online a comunismului, cota 140 din 1946.

Ion Paicu

„Acolo unde chiaburii şi-a ascuns grânele… şi chiar în ajunul alegerilor din ’46 am dat sute de vagoane de grâu în Moldova, luate de la chiaburi şi nu ne-am temut că în alegerile din ’46 nu vom avea majoritate de voturi, cum preconizau elementele strecurate [prin partide], elementele burgheze, mic-burgheze, strecurate în rândurile Partidului Naţional Ţărănesc, ramura Anton Alexandrescu, a Frontului Plugarilor, a liberalilor. Şi am luat grâul, am arestat, tovarăşi, mulţi oameni şi i-am adus de la Obârşia de Câmp, i-am adus de la Cujmir, de la Gârla Mare, de la Bălăciţa, i-am adus pe speculanţi în lanţuri, la Turnu Severin. Nu ne era teamă! Da’ făceam asta pentru că trebuia acest lucru făcut. Trebuia făcut! Şi acest lucru nu ne-a ştirbit cu nimic din victoria care am avut-o în alegeri în ’46, la 19 noiembrie. […] În aceste lupte partidul nostru s-a întărit, tovarăşi, s-a întărit mult şi a căpătat nu numai o… cum să spun?!… forţă… a lui… în sine, dar a căpătat încredere, încredere în conducerea Partidului Comunist… în conducerea Partidului Comunist. […] Şi-n mase [populare], tovarăşi… Fără mase nu puteam să facem nimic!”

Ion Bică

Alegerile din 1946 m-au găsit ca răspunzând – stabilit de către conducerea de partid a judeţului – de fosta plasă Bibeşti. […] Aveam aci să ne confruntăm cu doi dintre fruntaşii partidelor istorice din judeţul Gorj… unul din comuna Andreeşti-Frasin şi altul din comuna Bărbăteşti. Fruntaşi politici, capi de listă ai partidelor istorice în judeţul Gorj. N-a fost uşor ca-n această plasă să se desfăşoare alegerile, fără a se ajunge la victime omeneşti şi să se desfăşoare în aşa fel încât să se obţină victoria! Deşi satele din această plasă erau sub influenţa puternică a celor doi moşieri [totuşi] şi-n această plasă de care am răspuns atuncea s-a putut asigura victoria deplină a alegerilor în favoarea candidaţilor Blocului Partidelor Democratice. După alegeri, cunoaştem că a urmat în continuare în ţară acţiuni organizate de Partidul Comunist Român la care au participat masele din Gorj, sub conducerea partidului, a organizaţiei judeţene de partid…”