Rusia doreşte normalizarea relaţiilor cu Marea Britanie

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a ţinut o conferinţă de presă la Sankt Petersburg în cadrul căreia a răspuns întrebărilor adresate de conducătorii agenţiilor de presă internaţionale. Liderul de la Kremlin a vorbit şi despre subiecte mai sensibile, cum ar fi otrăvirea agentului Serghei Skripal sau despre relaţia Rusiei cu Uniunea Europeană – scrie Agenţia de ştiri MTI.

Putin a calificat drept „un mit” afirmaţia că Rusia ar dori o Europă slăbită. „De ce am avea nevoie de aşa ceva? Uniunea Europeană este principalul nostru partener economic. De ce am vrea ca acolo să fie dezordine? Nu ar avea nici un sens.” – a declarat preşedintele. Rusia este de partea stabilităţii şi a integrităţii teritoriale şi este de părere că problemele se pot rezolva doar prin dialog şi negocieri – a spus Putin răspunzând la o întrebare. Acesta a propus să se deschidă un nou capitol în relaţia tensionată dintre Rusia şi Marea Britanie. „Interesele economice şi sociale, precum şi securitatea globală sunt mult mai importante decât jocurile spionilor”- spunea preşedintele făcând trimitere la otrăvirea fostului agent secret rus, Serghei Skripal. În urma acelui caz relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie s-au deteriorat. Moscova şi Londra „trebuie să pună de-o parte lucrurile neînsemnate şi să se ocupe de ceea ce trebuie” – a spus Putin. Acesta a declarat că nu s-a supărat din cauză că nu a primit invitaţie la festivităţile organizate cu ocazia aniversării a 75 de ani de la debarcarea din Normandia, care au avut loc miercuri în Regatul Unit. „Am avut multe alte treburi (…) şi nici noi nu invităm pe toată lumea la toate evenimentele” – afirma Putin, cel care în ziua respectivă a discutat cu preşedintele chinez Xi Jinping la Moscova.

Şeful statului rus a acuzat Statele Unite că a subminat sistemul global de securitate atunci când s-a retras sau a suspendat participarea dintr-o serie de acorduri internaţionale de limitare a înarmării. A dat ca exemplu tratatul privind rachetele cu rază scurtă şi medie (INF) şi că Washington este reticent în ceea ce priveşte prelungirea acordului START privitor la limitarea armamentului de luptă, a cărui valabilitate va expira în 2021. „Noi am spus de o sută de ori că suntem gata pentru aceasta, dar nimeni nu a discutat cu noi” – a spus Putin, adăugând că ultima convorbire telefonică avută cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump „l-a încurajat într-un fel să fie mai optimist”. A ţinut însă să sublinieze faptul că Rusia nu va prelungi în mod unilateral valabilitatea tratatului.

Preşedintele rus a negat ca ţara sa ar fi intervenit în alegerile prezidenţiale din Statele Unite în anul  2016. „Nu ne-am băgat, şi nici nu vom face acest lucru” – a declarat Putin, adăugând că guvernul rus nu poate interzice cetăţenilor să-şi exprime opiniile pe internet. „Cum am putea interzice aşa ceva? Oare în Statele Unite există astfel de interdicţii în legătura cu Rusia?” – a replicat preşedintele.

O altă problemă abordată a fost criza din Venezuela. Potrivit opiniei lui Putin, poporul venezuelean trebuie să decide asupra puterii preşedintelui în exerciţiu, Nicolás Maduro. „Criza din Venezuela trebuie soluţionată de poporul venezuelean (…) prin dialogul, negocierile şi cooperarea diferitelor forţe politice” – este de părere Putin. A subliniat că Rusia nu are de gând să trimită trupe în Venezuela. Acolo există specialişti, însă aceștia îndeplinesc doar atribuţiile contractuale legate de acorduri militare şi tehnice. „Nu vom crea acolo baze militare şi nu vom trimite trupe în Venezuela.” – a conchis preşedintele Rusiei.

Székely Ervin

MTI – 7 iunie