Guvernul propune ca MApN să preia Cimitirul Eroilor din Valea Uzului şi să-i consacre statutul de cimitir internaţional

Guvernul propune ca Ministerul Apărării Naţionale să preia Cimitirul Eroilor din Valea Uzului şi să-i consacre statutul de cimitir internaţional, după incidentele din ultima perioadă. Decizia ar urma să fie luată după consultări cu toate părţile implicate, precizează într-un comunicat premierul Viorica Dăncilă. Ea solicită ferm respectarea simbolurilor statale ale României şi normele de ordine publică şi face apel la responsabilitate în ceea ce priveşte acţiunile şi declaraţiile politice referitoare la situaţia din Valea Uzului.

Premierul mai spune că a acţionat împreună cu membri ai cabinetului pentru ca lucrurile să revină la normal şi pentru a găsi soluţii acceptate de comunitatea locală, români şi maghiari, deopotrivă. Amintim că Poliţia Română a deschis un dosar penal după ce, joi, 1.000 de reprezentanţi ai unor organizaţii româneşti au forţat intrarea în cimitirul din Valea Uzului pentru a participa la o comemorare de Ziua Eroilor.

Jandarmeria a precizat că nu au existat violenţe între etnici români şi cei câteva sute de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna şi nici între cele două grupări şi forţele de ordine, contrazicându-i astfel pe unii politicieni maghiari din România şi din Ungaria./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 iunie