Dacă treceți prin Viena, e musai să încercați măcar o felie de Tort Sacher! Nu mă așteptam să fie atât de bun… inclusiv, sau mai ales, variantele mini (arată cam ca o amandină și sunt învelite cu totul în glazură de ciocolată). Pentru că te face ușor dependent, am căutat o variantă de preparat acasă (sigur că snobii vor spune “vai, dar rețeta originală conține un secret”) – și a ieșit un tort care seamănă destul de bine cu originalul, ce bucurie!

M-am inspirat de pe acest site – www.austria.info – unde putem găsi multe informații extrem de interesante pentru o vacanță reușită în Austria, am simplificat un pic prepararea glazurii… dar întâi, puțină istorie:

Tortul Sacher a fost confecționat pentru prima dată de Franz Sacher în 1832 pentru prințul Klemens Wenzel von Metternich. Franz Sacher era un tânăr ucenic de 16 ani ce îl înlocuia pe patisierul șef, care se îmbolnăvise. Prințul von Metternich comandase un desert special pentru invitații săi de rang înalt, iar ucenicul Sacher, care s-a trezit cu o asemenea responsabilitate, a inventat Sachertorte. A avut un mare succes în rândul invitaților, dar apoi nu i s-a mai dat foarte multă atenție. După câțiva ani petrecuți în străinătate, Franz Sacher se întoarce la Viena, unde deschide un magazin de gastronomie. Fiul lui cel mare, Eduard, a desăvârșit rețeta de Sachertorte, care de atunci este considerată una din cele mai celebre specialități vieneze.

Să trecem la prepararea blatului, pentru care avem nevoie de:

  • 7 ouă
  • 150 grame unt
  • 250 grame zahăr tos
  • 125 grame zahăr pudră
  • 200 grame ciocolată neagră
  • 150 grame făină
  • Un praf de sare
  • 400 grame gem de caise

Se bate untul la temperatura camerei cu zahărul pudră. Se separă ouăle. Gălbenușurile se adaugă amestecului de unt și zahăr pudra, iar albușurile se bat spumă împreună cu praful de sare. Se adaugă zahărul tos în albușurile bătute și se mai amestecă cu mixerul până se obține o spumă tare.

Ciocolata ruptă în bucățele se topește la bain marie. Când s-a răcit puțin, se toarnă peste amestecul de gălbenușuri și unt cu zahăr. Apoi se introduc în amestec, treptat, albușurile spumă (cu zahăr) și făina cernută.

Toată compoziția se toarnă într-o formă de tort unsă cu unt și tapetată cu pesmet (sau căptușită cu o foaie de copt) și se lasă la cuptor la foc mediu aproximativ o oră.

După ce s-a răcit blatul, se taie transversal în trei. Se ung cele două foi intermediare cu gem de caise și se reasamblează.

Apoi se prepară glazura, pentru care avem nevoie de:

  • 200 grame ciocolată neagră (deci, da, încă o tabletă mare de ciocolată!)
  • 250 grame zahăr
  • 150 ml apă

Se pun la topit la bain marie ciocolata ruptă în bucățele împreună cu zahărul și apa. Când s-a topit complet ciocolata, se ia din bain marie și se pune pe foc “normal” – dar mic, să nu se prindă amestecul de fundul vasului. După ce începe să fiarbă amestecul, se lasă la fiert timp de 5, maxim 7 minute. Apoi se lasă la răcit până când se încheagă puțin, are o temperatură medie (călduță, dar nu fierbinte) și nu este foarte lichidă. Aici trebuie să decidem ‘după ochi’, pentru că dacă glazura este prea închegată, nu se poate întinde pe tort, iar dacă este prea lichidă, va curge și vom ‘învârti’ de tort până se încheagă complet… Se lasă la răcit la temperatura camerei. Eu l-am servit abia a doua zi și l-am dat puțin la frigider cu trei ore înainte de a-l servi.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu, RADOR