2019. június 10

Románia támogatja az Európai Bizottság ajánlását, miszerint kezdjék meg Albánia európai uniós csatlakozási tárgyalásait

Erről Teodor Meleşcanu külügyminiszter tájékoztatott, miután megbeszélést folytatott Gent Cakaj albán kollégájával. A román miniszter kihangsúlyozta, hogy az EU-Tanács román elnökségének egyik legfontosabb prioritása Nyugat-Balkán európai uniós integrációjának előmozditása.”Az Európai Bizottság ajánlása tulajdonképpen annak az elismerése, hogy Albánia folyamatos elkötelezettséget tanúsít a reformfolyamat terén, nemcsak az Európai Unióhoz való csatlakozás megkövetelte kritériumok teljesitéséért, de főleg azért, hogy a reformok pozitivan befolyásolják az ország gazdaságát és a lakosság életminőségét”, nyilatkozta Teodor Meleşcanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

A román külügyminisztérium határozottan elitéli, hogy Magyarország magas rangú állami hivatalosságai a Trianon előtti helyzetre hivatkoznak

A román külügyminisztérium határozottan elitéli, hogy Magyarország magas rangú állami hivatalosságai a történelem felidézésekor a Trianon előtti helyzetre és térképre hivatkoznak. A külügyminisztérium szerint az ilyen utalások szöges ellentétben állnak az Európai Unió lényegével és elveivel, amelyeket Románia eltökélten támogat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

Csütörtökre összehivták a PSD Országos Végrehajtó Bizottságát

A Szociáldemokrata Párt (PSD) központi vezetősége úgy döntött, hogy csütörtökre összehivja a párt Országos Végrehajtó Bizottságát, hogy meghatározzák azokat a feltételeket, melyek mellett a jelöltek megpályázhatják a PSD elnöki tisztéségét a június 29-re tervezett rendkivüli kongresszuson.Viorica Dăncilă minszterelenök, a PSD ideiglenes elnöke leszögezte: Elhatározták, hogy munkacsoportot hoznak létre a PSD  működési alapszabályzatának a módositása érdekében. Viorica Dăncilă szerint az új PSD-lidernek kiegyensúlyozottnak és tűrelmesnek kelle lennie, olyan embernek, aki hajlandó meghallgatni pártkollégáit. „Az új vezetőnek európai szelleműnek, a szociáldemokrata, az európai és az euroatlanti értékek iránt elkötelezettnek kell lenni”, hangsúlyozta a miniszterelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

A román piacot továbbra is a gyenge minőségű importáru uralja

A román piac továbbra is tele van gyenge minőségű importáruval. A Fogyasztóvédelmi Hatósághoz a legtöbb feljelentés a kozmetikai termékek miatt érkezik. Noha, a kettős mércét alkalmazó európai gyártókra kirótt pénzbirságok igazán borsosak, a hazai piacra mégis rossz minőségű termékek kerülnek és ezt főleg a külföldön dolgozó románok érzékelik. Az észrevételeket a Megyei Fogyasztóvédelmi Felügylőséghez, illetve az Európai Fogyasztóvédelmi Központhoz kell benyújtani. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

Eugen Teodorovici részt vesz a G20-csúcstalálkozón, amelyet Japánban tartanak

A G20-ak pénzügyminisztereinek és központi bankkormányzóinak fukuokai (Japán) összejövetelén részt vesz Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is, az ECOFIN Tanács soros elnökének minőségében. A találkozón a román miniszter beszámolt arról, hogy miként viszonyul az EU az infrastruktúrális fejlesztések és befektetések finanszirozásához, és kiemelte a G20-ak hozzájárulásának fontosságát az egészségügyben és a természeti katasztrófák elleni küzdelemben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

Romániában megkezdik a Beretta-rohamfegyverek gyártását

A Ploeşti melletti Plopeni üzemben mintegy hat hónapon belül megkezdik a rohamfegyverek gyártását a Beretta Holding és a Román Fegyverzeti Társaság között  kedden, a gazdasági minisztérium szákházában, megkötött együttműködési szerződés értelmében. Az aláirási ceremónián részt vett Gabriel Leş védelmi miniszter is, aki kijelentette, hogy a román hadsereg szakértői már tesztelték és megvannak elégedve a Beretta támadófegyverekkel. Az olasz holdinggakl kötött partnerségnek köszönhetően 150 új munkahelyet hoznak létre. A román állam vegyesvállalatot hoz létre a Berettával 80-20 százalékos arányban, ez fogja a legújabb generációs fegyveralkatrészeket gyártani. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

Letette a hivatali esküt a Dăncilă-kabinet három új minisztere

Hétfőn, a Cotroceni palotában, Klaus Iohannis államfő jelenlétében letette a hivatali esküt Ana Birchall igazságügyi tárcavezető, Roxana Mînzatu európai alapokért felelős miniszter, valamint Natalia Intotero külhoni románokért felelős miniszter.Az eseményen részt vett Viorica Dăncilă miniszterelnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a több kormánytag, Toni Greblă kormányfőtitkár, valamint több államtanácsos és elnöki tanácsadó.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

Szijjártó Péter ismételten egyeztetett a román külügyminiszterrel az úzvölgyi katonatemető helyzetéről

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn ismételten telefonon egyeztetett Teodor Melescanu román külügyminiszterrel az úzvölgyi helyzetről, tájékoztatott a magyar külügyi közlemény.Teodor Melescanu arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy a román miniszterelnök utasítására a román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető, a magyar miniszter ezt tudomásul vette.Szijjártó Péter arra kérte román kollégáját, hogy a két Honvédelmi Minisztérium hadisírok gondozásáért felelős testülete minél előbb kezdje meg a konzultációkat a kétoldalú es nemzetközi kötelezettségeknek megfelelő rend helyreállítása érdekében. A két miniszter megerősítette a békés megoldás szükségességét, közölte a román rádió bukaresti tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

Rozália Gănciulescu – RADOR