EFE: În România, salariile cresc cu peste 50 % din 2017, pe seama deficitului public

Salariul mediu al românilor a crescut cu peste 50% în ultimii doi ani și jumătate, ceea ce a contribuit la faptul că România este una dintre economiile europene cu cea mai mare expansiune, deși creșterea PIB-ului este considerată fragilă, cu inflația și deficitul public în ascensiune. Experții consultați de EFE avertizează asupra riscurilor multiple ale unei conjuncturi favorizate de consumul intern, dar fără o îmbunătățire a capacității de producție, care depinde tot mai mult de importuri. „Oamenii s-au văzut cu salarii mai mari și au început să cheltuiască mai mult„, explică economistul Dan Popa  principala cauză a extinderii economice a acestei țări balcanice, care a fost de 7% în 2017, de la 4,1% anul trecut, și este estimată la 3,3% în 2019.

De la preluarea funcției, în ianuarie 2017, executivul Partidului Social Democrat (PSD) – atacat de opoziție și ținta unor proteste masive de stradă din cauza reformelor controversate ale sistemului judiciar, criticate și de Bruxelles – a aprobat trei runde de creșteri salariale și planifică o a patra pentru 2020. Când social-democrații au început să guverneze, salariul minim interprofesional (SMI) era de 1.450 lei (aproximativ 320 euro, la acea dată). Acum este de 2.080 de lei (mai mult de 440 de euro, la cursul de schimb curent). Acest nivel, deși îndepărtat de cel al partenerilor occidentali ai Uniunii Europene (UE), reprezintă o creștere de 43,4% (37,5% în euro) și atinge pentru prima dată nivelul vecinilor care au intrat anterior în UE, cum ar fi Ungaria, Republica Cehă sau Polonia. Creșterile salariale ale funcționarilor publici, de asemenea aprobate prin lege, „în unele sectoare au fost între 20% și 25%”, amintește Popa.

Ca urmare a acestor măsuri, salariul mediu a crescut cu 55%: potrivit Institutului Național de Statistică, salariul mediu brut a crescut de la 3.256 lei (715 euro), la 5.050 lei (1.070 de euro), între 2017 și 2019 (din martie în martie). Dar entuziasmul cabinetului prim-ministrului Viorica Dăncilă pentru creșterea sănătoasă și susținută a produsului intern brut (PIB) nu este împărtășită de lumea financiară. Deci, semnale de alarmă au sunat pentru experții de la Fondul Monetar Internațional (FMI) trimişi într-o misiune pentru a evalua situația din teren, misiune care se încheie la 7 iunie. „Delegația FMI și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dezechilibrele politice și fiscale și la politica de creştere economică a guvernului„, a declarat pentru EFE un economist și fost ministru român care a participat la reuniunile Fondului. „Ei au evidențiat problema deficitului bugetar și a deficitului de cont curent și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de predictibilitate și stabilitate, care afectează investițiile sectorului privat“, adaugă sursa, care a solicitat anonimatul.

Cererea crescândă de produse de consum nu a corespuns unei creșteri a ofertei, ceea ce a dus la o creștere continuă a prețurilor. Luna trecută, Banca Națională a României a corectat în creștere cu 1,2 puncte procentuale, de la 3% la 4,3%, prognoza sa privind rata inflației pentru anul 2019. Această instituție a avertizat asupra fragilității unei creșteri bazate pe consumul încurajat de creșterile salariale impuse de lege, care stimulează importurile. Cum capacitatea de producție nu a crescut și a fost uneori afectată de creșterea salariilor, deficitul de cont curent s-a deteriorat, crescând la 5,2% din PIB în acest an, de la 4,7% în 2018, potrivit datelor Comisiei Europene (CE), publicate în mai.

De asemenea, Bruxelles-ul a avertizat că, potrivit previziunilor sale, deficitul public românesc va depăși anul acesta cu jumătate de punct procentual limita maximă de 3% din PIB stabilită de criteriile de convergență ale Tratatului de la Maastricht. În ciuda acestor avertismente, PSD, de guvernământ, care speră să câștige alegerile prezidențiale la sfârșitul acestui an și alegerile legislative din 2020, a promis o nouă creștere a salariului minim interprofesional (SMI), de 10%, pentru luna ianuarie.

Autor: Marcel Gascón

https://www.eldiario.es/economia/sueldos-Rumania-suben-deficit-publico_0_907110073.html/

EFE (Spania), 7 iunie 2019