Moscova este acuzată de „lovitura de stat” din R. Moldova

Moscova este acuzată de „lovitura de stat” din R. Moldova. Kievul propune ajutor Chişinăului în respingerea „amenințării militare din partea Rusiei.
În R. Moldova se menţine o dublă putere: noul guvern, ales de noul parlament, nu poate intra în sediul clădirii Cabinetului de miniștri, ocupat de vechiul guvern și protejat de poliție. Moscova, care ar fi insistat asupra federalizării Moldovei, este acuzată de criza care s-a declanşat în această țară. Videoclipul cu discuția pe această temă, purtată de președintele Igor Dodon și liderul democraţilor, oligarhul Vladimir Plohotniuc, este difuzat pe toate canalele de televiziune din republică.
Președintele Partidului Social Democrat, Viktor Şelin, a declarat pentru NG: „Rusia a fost păcălită: a fost aprobat un guvern proeuropean și au acuzat Moscova de exercitarea de presiune asupra Chișinăului”.
Atunci când Chișinăul discută despre federalizare, Tiraspolul repetă, de fiecare dată, că nu intenţionează să se unească cu Moldova, sub niciun fel de principii, nici pe cele federale. Președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a explicat publicaţiei „NG” că republica nerecunoscută a optat pentru o altă cale, cea de recunoaștere.
„Cu certitudine vom fi recunoscuți”, a dat asigurări liderul Transnistriei, potrivit „NG”.
În același timp, el a dat asigurări că Tiraspolul nu va renunţa la negocierile cu Chișinăul, în special pe tema soluţionării problemelor referitoare la ameliorarea nivelului de trai al locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului.
Politicianul moldovean, Viktor Şelin a menţionat că în timpul recentei vizite la Chişinău a reprezentantului special al preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru relaţiile cu R. Moldova, vicepremierul Dmitri Kozak „El (Kozak, nota „NG”) l-a rugat pe Igor Dodon să nu utilizeze noţiunea de „federaţie” pe care s-o înlocuiască cu „atrbuţii extinse”. Potrivit declaraţiilor lui Şelin, „discuția purtată de președintele Igor Dodon și liderul democraţilor, oligarhul Vladimir Plohotniuc, în videoclipul difuzat, este exact pe această temă, iar preşedintele cerea să fie consolidată printr-un acord”.
În acest context, politicianul moldovean a menţionat „rolul pozitiv al lui Kozak, care le-a propus socialiştilor să poarte negocieri cu blocul proeuropean ACUM, subliniind că vectorul european nu-l va afecta sub nicio formă pe cel rusesc”.
Cu toate acestea, Plohotniuc încearcă în videoclIpul „federativ” să joace rolul, transpunând atenţia de la el, un oligarh care a acaparat ţara, către Dodon, care ar trăda R. Moldova, încercând să transforme o țară unitară într-o federație, la cererea Federației Ruse. Partidul Democrat a început să strângă semnături pentru demisia președintelui Dodon. Între timp, subiectul federalizării a fost preluat de Ucraina.
„Important pentru țară și pentru securitatea din regiune este neadmiterea unei intervenții externe, care vizează implementarea scenariului rusesc de federalizare a țării”, se precizează într-o declaraţie postată pe site-ul MAE al Ucrainei.
Ministerul a subliniat, de asemenea, interesul pentru o R. Moldovă „stabilă, democratică și europeană” și a oferit asistență în reglementarea situației.
În legătură cu destabilizarea situației politice din R. Moldova, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a decis să consolideze regimul serviciilor secrete față de cetățenii cu tendinţe radicale ai Federației Ruse, a anunţat luni, Serviciul de presă al SBU.
„În cadrul relaţiilor de parteneriat, SBU efectuează un schimb de informații cu colegii moldoveni pentru a menține calmul și stabilitatea în regiune. Pentru a preveni exacerbarea situației de la Chișinău, asociată cu o interferență străină în procesele interne, se intensifică regimul activităţii serviciilor de informaţii în cadrul punctelor de acces în R. Moldova de pe teritoriul Ucrainei, în special referitor la cetățenii cu tendinţe radicale ai Federației Ruse”, anunţă SBU, printr-un comunicat citat de Agenţia de presă INTERFAX-UKRAINA.
Agenția, de asemenea, anunţă că, în seara zilei de 9 iunie, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksandr Daniliuk, a avut o întîlnire extinsă la sediul Consiliului Național de Securitate și Apărare, ca urmare a exacerbării crizei politice din Republica Moldova.
Reamintim că, sâmbăta trecută, Parlamentul Republicii Moldova, ales în luna februarie, a creat o majoritate parlamentară pe baza socialiștilor numiți proruși și a blocului proeuropean al partidelor de dreapta ACUM.
Un alt partid parlamentar, Partidul Democrat, al cărui lider, Vladimir Plohotniuc, controlează toate ministerele puterii, parchetul și instanțele judecătorești, inclusiv, după cum a remarcat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și Curtea Constituțională, a început lupta împotriva coaliției create.
Curtea Constituțională a blocat prerogativele președintelui Dodon și le-a transferat către fostul premier Pavel Filip. Acesta din urmă, în calitate de președinte interimar al Republicii Moldova, a semnat un decret privind dizolvarea Parlamentului. Preşedintele Dodon, ales de popor, a declarat că el, împreună cu familia sa, este ameninţat.
În momentul de faţă, Uniunea Europeană a anunțat recunoașterea Guvernului condus de Maia Sandu (prim-ministru, copreședinte al ACUM). Departamentul de Stat al SUA a recunoscut Parlamentul ales în luna februarie și acțiunile ulterioare. La 10 iunie, Departamentul de Stat a emis un comunicat de presă în care, de fapt, recunoaște noul guvern moldovenesc și solicită evitarea dezvoltării unui scenariu de putere.
Ministerul rus al Afacerilor de Externe a salutat crearea coaliției de guvernământ și a noului guvern. Șefii administrațiilor locale și conducerea autonomiei găgăuze, si cea al celui de-al doilea oraș ca mărime al Republicii Moldova, Bălți, au jurat credinţă Guvernului.
Luni, guvernul a desfăşurat prima întâlnire în parlament și l-a demis pe ministrul afacerilor interne, dar acesta a refuzat să plece. Parlamentul a creat o comisie pentru a investiga cazul furtului de la trei bănci sociale din Moldova, a 1 miliard de dolari. Vechiul guvern nu s-a ocupat de această chestiune, deși Agenția americană Kroll a efectuat o investigație și a prezentat un raport care nu a fost făcut public în R. Moldova.
În ciuda faptului că guvernul și parlamentul şi-au început activitatea, situația din țară rămâne una tensionată.
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, pentru Radio Europa Liberă, că liderul Partidului Democrat, Vladimir Plohotniuc, este foarte speriat și e ca ofiară încolțită, şi este posibil să ordone orice.
Potrivit fostului președinte al României, tot ceea s-a întâmplat în Republica Moldova se califică drept o lovitură de stat, comisă de Partidul Democrat.
„Este evident faptul că în Republica Moldova a avut loc o lovitură de stat, partidul care a suferit o înfrângere în alegeri nu doreşte să părăsească puterea. Ei dovedesc prin fapte și acțiuni că în realitate puterea aparține unei singure persoane, domnului Plohotniuc, care controlează absolut toate instituțiile din Chișinău, începând cu Curtea Constituțională. Curtea Constituțională nu poate lua decizii în cadenţa în care le-a fost dată ieri, chiar şi fără a lua în considerare Constituția Republicii Moldova”, a spus Băsescu. De asemenea, el a atras atenția asupra federalizării R. Moldova, menționând faptul că, în timpul întâlnirilor sale cu Vladimir Putin, nu a auzit niciodată de la el noţiunea de „federație”, nici în discuţiile despre Transnistria.
Având în vedere complexitatea situației, Comisia de la Veneția (CE) va revizui ultimele evenimente din Republica Moldova, inclusiv dizolvarea parlamentului, și le va oferi o evaluare juridică, a declarat purtătorul de cuvânt al CE Daniel Holtgen.
„Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a cerut o concluzie urgentă din partea Comisiei de la Veneția cu privire la cele mai recente decizii, inclusiv despre condițiile în care a fost dizolvat Parlamentul moldovenesc”, a scris Holtgen pe Twitter. Apropo, la sugestia lui Jagland, expresia „Moldova este o țară capturată de oligarhi” a devenit una obișnuită și s-a dovedit a fi în centrul evenimentelor de astăzi din Republica Moldova.
Luni seara a devenit cunoscut faptul că Partidul Democrat i-a invitat la negocieri pe socialiști și pe reprezentanţii ACUM./vdraguta/fcostea

(www.ng.ru – 11 iunie)