Senatorii care se reunesc în plen de la această oră vor dezbate şi supune votului moţiunea simplă prin care opoziţia cere demisia ministrului de externe, Teodor Meleşcanu, acuzat de gestionare defectuoasă a votului în diaspora luna trecută. Alina Stănuţă este acum în direct cu detalii de la Palatul Parlamentului. Bună ziua.
Reporter: Bună ziua. Semnatarii moțiunii simple cer demisia ministrului de externe, Teodor Meleșcanu, pentru modul în care a gestionat alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai în străinătate, dar și pentru modul în care a condus ministerul din 2016 până în prezent. USR, PNL și PMP îi reproșează ministrului că a dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota pe 26 mai prin deschiderea unui număr mai mic de secții în zone cu număr mare de români. Pe de altă parte, astăzi conducerea Parlamentului a decis înființarea unei comisii comune pentru îmbunătățirea votului în diaspora la propunerea președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a arătat că se impune rezolvarea urgentă a acestei probleme.
Reporter: Trebuie să găsim o soluție flexibilă, eficace, nebirocratică pentru a ușura votul românilor care stau, locuiesc, muncesc în străinătate sau studiază. Am convenit ca până la sfârșitul acestei sesiuni, analizând și propunerile care sunt deja cuprinse în procesul legislativ, dar și alte propuneri suplimentare care pot veni, Comisia să ne facă o propunere care să poată să fie supusă aprobării Parlamentului.
Reporter: La rândul său, senatorul PNL Alina Gorghiu, și a exprimat speranța că demersul se va finaliza rapid astfel încât la începutul lunii septembrie propunerile să fie publicate în Monitorul Oficial.
Alina Gorghiu: S-a degajat în mod cert o majoritate. Sper să fie bună credință și din partea celor de la PSD-ALDE pe acest subiect și să nu avem tergiversările la cu care suntem obișnuiți. Sigur, urmează procedura firească, parlamentară, comitetul liderilor să stabilească ponderile din comisii, grupurile parlamentare să desemneze reprezentanții și la primul plen să facem discuția concretă pe comisii, regulament, calendar.
Reporter: De la această oră ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, vine în fața senatorilor pentru a-şi susține punctul de vedere și a răspunde acuzațiilor aduse de opoziție./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 iunie)