Dacian Cioloș la RFI: USR-PLUS e gata să-și asume guvernarea,  dar are nevoie de sprijin în Parlament

RFI, 12 iunie 2019 – Cosmin Ruscior – ”USR-PLUS este gata să-și asume inclusiv guvernarea, însă pentru asta are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament, pentru a lua decizii care vor fi așteptate de către cetățeni să fie luate de un Guvern legitim instalat”. Declarația a fost făcută la RFI de liderul PLUS, Dacian Cioloș, care amintește că USR-PLUS pledează pentru alegeri anticipate.

Dacian Cioloș speră în contextul moțiunii de cenzură că există suficienți oameni lucizi la PSD, care să înțeleagă că merg spre o fundătură cu Guvernul Dăncilă: ”Sunt totuși mișcări care au loc în Parlamentul României, pentru că eu cred că mulți, inclusiv de la PSD înțeleg că au jucat un lot necâștigător, mai ales acum că și-au văzut liderul în spatele gratiilor, după ce s-a luptat cu justiția din România de trei ani de zile și cred că sunt suficient de mulți oameni lucizi acolo, raționali, care să înțeleagă că merg spre o fundătură, dacă continuă să susțină PSD. Deci în această logică, în mod normal, ar trebui să fie o majoritate, care să trimită acasă Guvernul Dăncilă, pentru că România nu are de câștigat prin rămânerea acestui Guvern la Putere”.

Întrebat de ce nu este Opoziția parlamentară mai unită în perspectiva moțiunii de cenzură, liderul PLUS a răspuns: ”Ceea ce numiți dvs. Opoziție e opoziție împotriva PSD. Una e să te unești împotriva PSD și alta e să te unești ca să construiești ceva în România (…). Dacă există un minim de bun simț și de interes pentru România, partidele care acum sunt în Opoziție față de PSD și vreau să subliniez lucrul acesta, chiar dacă sunt forțe politice eterogene, pentru că e o diferență între USR-PLUS și PNL, pe de o parte și Pro România și UDMR, pe de altă parte, care au cochetat cu PSD-ul mai mult sau mai puțin articulat, până acum, la Pro România sunt fugari de la PSD, în mare parte, deci e o opoziție acum față de PSD și față de acest Guvern, dar nu e o Opoziție care să fie capabilă acum să construiască un proiect politic articulat, prin care să guverneze România și să stabilizeze situația din România. Și atunci, trebuie să avem în vedere o perioadă de tranziție, în care trebuie găsită o soluție minimală pentru ca lucrurile rele care s-au întâmplat în România până acum și prin dezarticularea justiției, dar și prin alungarea investitorilor, prin tot felul de decizii pe care le-a luat Guvernul, aceste lucruri să fie stopate. Deci să avem această perioadă de tranziție și să fim în măsură să organizăm alegeri parlamentare cât mai repede, ca să avem forțe politice legitimate în Parlament”.

Dacian Cioloș insistă pentru alegeri anticipate: ”USR-PLUS este gata să-și asume inclusiv guvernarea, dacă e nevoie, însă pentru asta, cred că toată lumea de bun simț poate să înțeleagă, are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament, pentru a lua decizii care vor fi așteptate de către cetățeni să fie luate de un Guvern legitim instalat”.