Întrevedere Vladimir Putin-Recep Tayyip Erdoğan, la Duşanbe

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, au avut o scurtă întrevedere, în marja summit-ului de la Duşanbe, consacrat interacțiunii și măsurilor de consolidare a încrederii în Asia, CICA, care are loc în capitala Tadjikistanului, în data de 15 iunie.
Preşedintele Turciei şi liderul rus au examinat o serie de aspecte privind relaţiile bilaterale, în prezenţa ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, şi a omologului său turc, Mevlüt Çavuşoğlu. Summit-ul de la Duşanbe, care are loc în capitala Tadjikistanului, sâmbătă, 15 iunie, este o continuare a eforturilor Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA). La summit participă lideri din 26 de state membre. Summitul reuneşte delegații la nivel înalt, care vor adopta un document ambițios, Declarația de la Duşanbe, care va acoperi toate aspectele legate de cooperarea în cadrul CICA.
CICA a fost creditată pentru a oferi un forum de discuţii pentru cele două state India și Pakistan, un forum capabil să le rezolve diferențele și să dezbată într-un mediu prietenos și neutru criza din regiune. De la ultimul summit s-a înregistrat o intensificare a tensiunii și a conflictului aerian și terestru între cele două state, în regiunea Kashmir. După cum anunţă experţii militari, se speră că CICA va juca un rol important în reducerea riscului izbucnirii unui conflict de proporţii în regiune.
Pe lângă statele membre ale CICA, la summit mai participă 13 observatori, inclusiv reprezentanți ai organizațiilor internaționale: Organizația Națiunilor Unite, Liga Statelor Arabe, Organizația Internațională pentru Migrație, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). CICA este o platformă eficientă pentru mediere și cooperare. La reuniunea plenară a CICA de la Duşanbe participă preşedintele rus, Vladimir Putin, şi şefii celor 26 de delegaţii./vdraguta/ilapadat

(www.russian.rt.com – 15 iunie)