Noi tensiuni între Statele Unite şi Iran

„Radiojurnal” – Realizator: Preşedintele american, Donald Trump, a acuzat ieri în termeni duri Iranul că s-ar fi aflat la originea atacurilor de joi din Marea Omanului asupra a două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, incidente care au generat creşteri rapide ale cotaţiei ţiţeiului la bursele internaţionale şi îngrijorări faţă de o nouă confruntare între SUA şi Iran. Liderul de la Casa Albă a vorbit de dovezi incontestabile în sprijinul acuzaţiilor sale, inclusiv probe video, după cum transmite corespondentul RRA la Washington, Doina Saiciuc:
Reporter: Preşedintele Trump a spus ieri că nu există nicio îndoială că Iranul de află în spatele atacurilor de joi asupra a două petroliere aflate în Golful Oman şi a avertizat Teheranul să nu încerce să închidă Strâmtoarea Ormuz, un punct major de tranzit pentru resursele petroliere mondiale. O dronă americană a surprins imaginile unor vase iraniene apropiindu-se de petroliere. Iranienii au lansat apoi, potrivit unor oficiali americani, o rachetă către respectiva dronă. Pentagonul a transmis ieri după amiază un mesaj dur Iranului după ce a făcut publică o înregistrare video, care arată un vas iranian de patrulare, de pe carcasa uneia dintre navele atacate. „Ne asigurăm că generalul McKenzie şi comandamentul său central au resursele şi sprijinul de care au nevoie pentru a-şi îndeplini misiunea” – a spus reporterilor la Pentagon secretarul în exerciţiu al apărării, Patrick Shanahan, adăugand: „Avem o situaţie internaţională aici. Nu este o situaţie a SUA. Atenţia noastră, a mea, a consilierilor Bolton şi a secretarului de stat Pompeo se concentrează asupra construirii unui consens internaţional în legătură cu această problemă internaţională. Incidentele au amplificat temerile privind o criză care ar putea escalada şi pune în pericol resursele energetice ale lumii”.
Realizator: Noile acuzaţii americane care au loc la o lună după atacurile altor patru nave în apropierea Strâmtorii Ormuz, pentru care Washingtonul a acuzat de asemenea Iranul, au generat apeluri la calm din partea altor lideri ai lumii. Rusia a cerut Americii să nu tragă concluzii pripite. China a lansat un apel la dialog şi a arătat că va dezvolta relaţiile cu Iranul indiferent de evoluţiile situaţiei din Golf. Secretarul general al ONU a cerut o anchetă independentă asupra incidentelor, iar Liga Arabă a avertizat cu privire la o posibilă confruntare în urma căreia nimeni nu se va mai simţi în siguranţă./lazard/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 iunie)