Zuzana Čaputová a fost învestită în funcţia de preşedinte a Slovaciei

Sâmbătă, liberala Zuzana Čaputová a fost învestită în mod oficial în funcţia de preşedinte a Slovaciei. În persoana acesteia, Slovacia are în premieră o femeie preşedinte. Fostul preşedinte – Andrej Kiska – a declarat la predarea mandatului că nu se va retrage din politică, ci va fonda un nou partid.

Čaputová – care în luna martie a câştigat alegerile prezidenţiale – a depus jurământul în clădirea impozantă a Filarmonicii din Bratislava unde cu această ocazie parlamentul a ținut o şedinţă specială. Evenimentul a avut loc în faţa preşedintelui Curţii Constituţionale şi în prezenţa celor mai importanţi înalţi oficiali ai statului.

După ceremonia de investire, noul preşedinte a participat la o slujbă religioasă în Domul Sfântul Martin (aici au fost încoronaţi regii Slovaciei) şi de aici a plecat către Castelul Grassalkovich, care este sediul preşedinţiei să preia conducerea instituţiei în mod oficial.

Zuzana Čaputová este considerată novice în politica slovacă. A obţinut victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale în martie, când a primit 58,4% din voturi. Adversarul său era candidatul partidului Smer SD (Direcţia – Socialdemocraţia) care a obţinut 41,59% din sufragii. Čaputová este al cincilea preşedinte al ţării, al patrulea ales prin vot direct.

Zuzana Čaputová s-a născut în 21 iunie 1973 la Bratislava. Ea este şi cea mai tânără persoană care a devenit preşedintele Republicii Slovace. Ca formație profesională este jurist. A terminat facultatea de drept în anul 1996 şi a lucrat ca jurist în localitatea Pezinok din apropierea capitalei. S-a remarcat ca o activistă dinamică a unor organizaţii civice. Mai ales în domeniul protecţiei mediului a obţinut rezultate, cu care a atras atenţia politicienilor. În 2016 a primit premiul Goldman pentru meritele sale în mişcarea civică pentru protecţia mediului. În 2017 a intrat în partidul care tocmai atunci a luat fiinţă Slovacia Progresistă. În 2018 a devenit vicepreşedintele acestei formaţiuni politice. Din această funcţie a demisionat la începutul campaniei electorale.

Čaputová a divorţat în septembrie 2018, iar în prezent își creşte singură cele două fiice. La începutul anului a declarat că noul ei partener de viaţă este muzicianul şi artistul plastic Peter Konecny. După acest moment Konecny a devenit însoţitorul ei permanent în campania electorală.

Pe parcursul campaniei electorale Čaputová a vizitat şi regiunile locuite de minorităţile naţionale şi a declarat că doreşte să fie preşedintele tuturor cetăţenilor indiferent de naţionalitate. Cu toate acestea, programul său electoral nu conţinea un capitol privind minorităţile naţionale. Recent însă, a declarat că ar dori să coopereze mai strâns cu minorităţile naţionale din ţară şi pentru a face acest lucru, va crea în cadrul preşedinţiei un consiliu consultativ format din 7 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Până acum niciun preşedinte al Slovaciei nu a considerat necesară crearea unei astfel de consiliu. Această iniţiativă poate să aibă o importanţă politică. Partidul Slovacia Progresistă nu are reprezentare parlamentară şi nici la alegerile europarlamentare nu a obţinut niciun mandat. În aceste condiţii, este firesc ca Čaputová să caute contacte cu partidele politice cu care ar putea să coopereze. Din acest punct de vedere pe lângă Partidul Libertate şi Solidaritate (SaS) poate să conteze pe partidul mixt slovaco-maghiar Most – Híd condus de Bugár Béla.

Mandatul preşedintelui Slovaciei are o durată de cinci ani şi competenţele sale sunt destul de limitate. În procedura legislativă preşedintele poate să uzeze o singură dată de dreptul de veto, însă până în prezent s-a întâmplat rar ca parlamentul să nu fi votat din nou o lege refuzată de preşedinte.

Zuzana Čaputová a declarat în trecut că prima ei vizită oficială în afara ţării va fi în Cehia. Această deplasare va avea loc la data de 20 iunie la Praga. La politicienii cehi şi slovaci este deja o tradiţie ca prima vizită oficială să se facă în statul vecin şi fost partener în cadrul fostei Cehoslovacia.

Székely Ervin, Rador