Dudele sunt fructele dulci ale unui gen de copaci de foioase care se găsesc într-o varietate de zone temperate sau subtropicale din Asia, Africa, Europa şi America de Nord. Provenite din China, dudele s-au răspândit în întreaga lume și sunt apreciate pentru aroma lor unică și compoziția impresionantă de nutrienți. Suculente și bogate în vitamine, pot fi recoltate de la sfârșitul lunii iunie până la jumătatea lunii iulie.
Dudul poate trăi câteva sute de ani. Pentru că este întâlnit din ce în ce mai rar, pentru 2019, Asociația districtuală pentru horticultură și peisaj Haßberge din Germania a numit dudul „Planta anului”.
Beneficiile de sănătate ale dudelor includ capacitatea lor de a îmbunătăți digestia, de a reduce colesterolul, de a ajuta la scăderea în greutate și de a stimula sistemul imunitar. De asemenea, fructele ajută la prevenirea anumitor forme de cancer, încetinesc procesul de îmbătrânire, reduc tensiunea arterială, protejează ochii, previn diabetul de tip 2, arteroscleroza și îmbunătățesc metabolismul general al organismului.
Dintre cele 20 de specii cunoscute, dudul alb (Morus alba), dudul roșu (Mous rubra) și dudul negru (Morus nigra) sunt de o importanță deosebită.
Dudele au un conţinut bogat în vitamina C, în potasiu, calciu, magneziu, fier și zinc. Sunt şi o sursă neobișnuit de mare de proteine. Acestea conțin 4 grame de proteine ​​pe porție, ceea ce le face o gustare excelentă după antrenament. Dudele uscate conțin 30% din necesarul zilnic de fier și 10% din valoarea zilnică recomandată de calciu. Fierul luptă împotriva oboselii și energizează. Calciul asigură oase și dinți puternici, iar un aport adecvat de calciu poate ajuta la prevenirea riscului de apariție a osteoporozei. Studiile au descoperit că un consum de dude ajută la prevenirea cancerului, la reducerea colesterolului şi nivelului glicemiei, precum și la protejarea sănătății ficatului.
Dudele sunt considerate unul dintre cele mai bune alimente pentru combaterea cancerului. Acest lucru se datorează conținutului lor impresionant de antioxidanți, compuși care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi nocivi și protejează celulele. Un studiu efectuat în Japonia a constatat că sucul de dude a redus în mod eficient nivelurile de leziuni oxidative cauzate de radicalii liberi la șoareci. Sucul de dude se comportă ca un antioxidant și reduce stresul provocat de radicalii liberi care cauzează cancer.
Dudele au un conţinut bogat în zeaxantină, care este conectată direct la reducerea stresului oxidativ la anumite celule oculare, inclusiv la zona centrală a retinei, numită macula lutea. În plus, zeaxantina funcționează ca un antioxidant care previne degenerescenţa maculară și cataracta.
O singură porție de dude conține aproape 20% din cantitatea zilnică recomandată de fibre. Aceste fructe sunt o sursă ideală de fibre solubile și insolubile. Fibrele solubile ajută la controlul zahărului din sânge și reduc nivelurile dăunătoare de colesterol, în timp ce fibrele insolubile sunt esențiale pentru un sistem digestiv sănătos.
O ceașcă de dude conține aproximativ: 60,2 calorii, 13,7 grame de carbohidrați, 2,4 grame fibră dietetică, 51 miligrame de vitamina C (85 procente din doza zilnică recomandată – DZR), 10,9 micrograme vitamina K (14% DZR), 2,6 miligrame de fier (14 procente DZR), 272 miligrame potasiu (8 procente DZR), 1,2 miligrame de vitamina E (6 procente DZR), 25,2 miligrame de magneziu (6 procente DZR), 53,2 miligrame fosfor (5 procente DZR), 54,6 miligrame de calciu (5 procente DZR).
În plus față de substanțele nutritive enumerate mai sus, dudele conțin și cupru, niacină (vitamina B3), vitamina B6 și tiamină (vitamina B1).
În Grecia antică au fost considerate fructe ale zeilor. Romanii credeau că dudele dau înțelepciune oamenilor. Studiile au arătat că un consum de dude ajută memoria şi protejează de boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
De mii de ani, medicina tradițională chineză folosește dudele împotriva răcelilor. În plus, aceste fructe au un efect antiinflamator și antipiretic. De asemenea, dudele îmbunătățesc aspectul pielii și reduc formarea ridurilor.
Dudele au o aromă dulce ușoară, care este asemănătoare gustului fructelor de goji uscate și smochinelor. Se pot consuma atât proaspete, cât şi uscate. Uscate natural sunt o gustare delicioasă și sănătoasă. Există foarte multe modalități de a vă bucura de ele în dieta dumneavoastră. Merg bine cu nuci, fructe de pădure uscate și nucă de cocos. Dudele uscate le puteţi înmuia în apă, înainte de a le folosi ca ingrediente în dulciuri sau în diverse produse de patiserie. Pregătiți un ceai verde sau un ceai din plante și adăugați dude uscate. De asemenea, puteţi amesteca dudele în piureuri sau sucuri, le puteţi adăuga în iaurt, fulgi de ovăz sau salate. Încercați să adăugați dude, în formă proaspătă sau uscată, în iaurturi, piureuri sau deserturi. De asemenea, le puteţi consuma cu frişcă, în creme, îngheţate, salate sau sucuri. Din dude se pot prepara gem, dulceaţă, sirop, lichior sau vin. Un sirop de dude este un remediu bun pentru răceli. Dudele au un gust foarte bun mai ales în combinație cu căpșune și cireșe, unde aroma lor specială se poate dezvolta mult mai bine.

(www.draxe.com, www.nuts.com, www.infranken.de, www.gutekueche.at, www.lichtenberger-pharma.de, www.meinanzeiger.de)
Ada Ionescu, RADOR