FINANCIAL TIMES: „Macron al României” ales la conducerea unui grup european de centru

Fostul premier Dacian Cioloș va conduce alianța Renew Europe, care include En Marche

Un fost premier român a fost ales pentru a deveni primul lider al Renew Europe (RE), o alianță de forțe de centru din Parlamentul European (PE), care include partidul En Marche al lui Emmanuel Macron.

Dacian Cioloș, fost comisar UE, a fost ales miercuri la Bruxelles cu 65 de voturi contra 41 de către membrii partidului. El a înfrânt-o pe liberal-democrata olandeză Sophie in’t Veld.

Dl Cioloș, care a condus un guvern tehnocrat al României în 2015-2017, va fi primul lider politic al RE după ce grupul, anterior cunoscut drept liberalul ALDE, s-a restructurat după alegerile europene din mai. RE e a treia cea mai mare familie politică din PE, după Partidul Popular European conservator și socialiști.

Dl Cioloș, fost politician conservator, s-a reorientat prezentându-se drept o forță liberală anticorupție în România, unde atacă guvernul de centru-stânga de la București. El și-a fondat propria mișcare politică în decembrie 2018, promițând să transcendă politica de tip stânga/dreapta și câștigându-și porecla de „Macron al României”.

„Președinția grupului Renew Europe reprezintă doar un pas din edificiul politic pe care noi l-am imaginat în ultimii doi ani”, a transmis Cioloș pe Twitter. „E un pas important, dar el e numai începutul proiectului nostru.”

Candidatura dlui Cioloș a fost susținută de En Marche și alte partide, inclusiv VVD-ul lui Mark Rutte. Votul a fost secret.

Articol de Mehreen Khan

https://www.ft.com/content/6790d5c0-926c-11e9-b7ea-60e35ef678d2

Traducere: Andrei Suba

FINANCIAL TIMES (Marea Britanie) – 19 iunie