Parteneriatul strategic cu ICR, lansat la Bursa de Spectacole de la Sibiu. Expoziția „Ruinele Scenei”, vernisată în cadrul FITS

Două evenimente, sub egida Institutului Cultural Român (ICR), se vor desfăşura astăzi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS, 14-23 iunie 2019). De la ora 13.00, la Bursa de Spectacole(Hotel Ibis Sibiu, Sala Turandot), va fi lansat parteneriatul strategic cu ICR, iar de la ora la ora 14.00, va fi vernisată expoziția „Ruinele Scenei”, semnată de Dragoș Buhagiar, care a reprezentat România la Cvadrienala de Scenografie și Spațiu Performativ de la Praga. 

Expoziția, amenajată în curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu, va fi vernisată în prezența artistului scenograf, Dragoș Buhagiar, a curatorului George Banu și a directorului FITS, Constantin Chiriac. Expoziția a fost una dintre cele mai apreciate de public la cel mai mare eveniment de specialitate din lume – Cvadrienala de Scenografie și Spațiu Performativ de la Praga (6-16 iunie 2019), impunându-se în fața celor 64 de expoziţii din peste 70 de ţări, care au atras timp de zece zile, peste 50.000 de vizitatori.

Din partea Institutului Cultural Român, care anul acesta este co-organizator, în premieră, la Bursa de Spectacole de la Sibiu,  astăzi va fi transmis mesajul președintelui ICR, doamna Liliana Țuroiu. „Parteneriatul dintre ICR și FITS include, în acest an, o premieră: un sezon de prezentare a excelenței în sfera creației teatrale și a artelor spectacolului din România, sezon prilejuit de unul dintre cele mai mari festivaluri de profil din lume. Stimularea dialogului între instituțiile artistice – de stat și independendente – din România și cele de pe continent și de pe glob, între artiștii români și cei de pretutindeni constituie o componentă importantă a strategiei Intitutului. Suntem convinși că acest început va da roade. Un temei al acestei convingeri este și faptul că, după ce ICR a reușit să deschidă la la Paris, la Théâtre de la Ville, sezonul teatral din România cu TNRS, teatrul parizian revine în România, în cadrul FITS, cu Starea de asediu – un model de colaborare care se va regăsi și în cadrul festivalului Europalia și cu ocazia unor proiecte europene viitoare. Un exemplu în acest sens este organizarea la Théâtre du Rond-Point, cu sprijinul ICR, a unei săptămâni a noii dramaturgii și a tinerilor regizori din România. De asemenea, Institutul Cultural Român este organizator, din partea țării noastre, al ediției 2019 a festivalului EUROPALIA, ediție la care România este țară invitată. Este o misiune de diplomație culturală a ICR de cel mai înalt nivel, iar fenomenul teatral întruchipat de Festivalul sibian se va bucura, în programul EUROPALIA, de reprezentarea binemeritată“, declară doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Institutul Cultural Român a fost inițiatorul unei cooperări la un program strategic esential. Rostul ICR este de a promova creativitatea românească în dialog cu marea creativitate a lumii. Avem o bucurie imensă și un privilegiu deosebit să prezentăm acest parteneriat, pusă sub semnul distinctiv și asumat a ceea ce noi am numit Arta de a dărui. Este reverența noastră în fața unui public minunat și generos care, de 26 de ani, ne însoțește în această călătorie uluitoare prin lumea artelor spectacolului, cu încredere, iubire și pasiune, pe care le primim și i le dăruim, la rândul nostru”, subliniază Constantin Chiriac, preşedintele FITS.

Anul acesta este pentru prima dată când Bursa de Spectacole de la Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu fac un parteneriat strategic cu Institutul Cultural Român în ideea promovării creativității artistice din România și Republica Moldova, în domeniul artelor spectacolului.

Scopul parteneriatului este de a pune în dialog marile valori culturale românești cu marea creație din Europa și din lume, pentru promovarea acestora, dar și pentru a iniția proiecte ale celor mai importanți artiști și celor mai importante structuri producătoare de spectacole.

Bursa de Spectacole de la Sibiu este o ocazie de întâlnire a profesioniștilor din domeniul artelor spectacolului, producători, organizatori de evenimente, finanțatori și promotori ai creațiilor artistice de calitate și, nu în ultimul rând, un bun prilej de explorare a posibilităților de cooperare și realizare a turneelor internaționale. Prin activitățile organizate – prezentări, conferințe, ateliere, întâlniri, activități de socializare – se creează oportunități de a cunoaște artiști locali și internaționali, de a promova producțiile proprii și de a extinde lista de contacte. https://www.icr.ro/pagini/parteneriatul-strategic-cu-icr-lansat-la-bursa-de-spectacole-de-la-sibiu-expozitia-ruinele-scenei-vernisata-in-cadrul-fits