2019. június 21

Az Egyesült Államok Szenátusában meghallgatták Donald Trump elnök jelöltjét aki a romániai nagyköveti tisztség várományosa

A Szenátus külügyi bizottságában történt meghallgatásán Adrian Zuckerman a korrupcióellenes harcot és az igazságügyi rendszer függetlenségét életbevágóan fontosnak nevezte Románia hosszú távú biztonsága szempontjából. A szenátorok számára készített dokumentumban Trump elnök jelöltje úgy vélte, hogy Romániában folytatódnia kell a korrupcióellenes harcnak, amelynek révén vonzóbbá válik az üzleti környezet a befektetők számára és növekedhet az infrastruktúra, egészségügy és az oktatás számára biztosított befektetések volumene.

Adrian Zuckerman Romániában született és szüleivel – akik mindketten orvosok – az Egyesült Államokba emigrált. A szóban forgó meghallgatáson a jelölt beszélt az Egyesült Államok és Románia közötti partnerségről és a két ország együttműködéséről a NATO keretében. Másfelől Zuckerman felhívta a figyelmet arra a veszélyre, amelyet Oroszország jelent azáltal, hogy megpróbálja a térség országainak demokratikus berendezkedését destabilizálni. (Radio România Actualităţi)

Támogatást kapnak azok a cégek amelyek diákokat alkalmaznak a nyári szünidőben

Az Országos Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) emlékezteti az alkalmazókat arra, hogy a nyári szünidő idején minden egyes középiskolai vagy egyetemi hallgató alkalmazása esetén személyenként havi 250 lejes támogatást kaphatnak. A szóban forgó támogatás a nyári tanulmányi szünet idején legfeljebb 60 naptári napon át vehető igénybe abban az esetben, ha a diákokkal egyéni munkaszerződést kötnek. A fizetés és a támogatás közötti különbséget a vállalkozóknak kell fedezniük.

A fent ismertetett támogatásban részesülhetnek azok, akik diákokat alkalmaznak az alábbi dokumentumok alapján:

  1. a törvényes feltételek betartásával megkötött, teljes- vagy részmunkaidőre érvényes, meghatározott időre szóló egyéni munkaszerződés, amelynek tartama egyenlő vagy rövidebb, mint a vakáció időtartama;
  2. alkalmi munkára szóló munkaszerződés, amelynek tartama egyenlő vagy rövidebb, mint a nyári vakáció időtartama.

Abban az esetben, ha a munkavállaló fiatalok még nem töltötték be a 18-ik életévüket a munkaidő napi 6 és heti 30 óra, ami teljes munkaidőnek számít. A támogatásért folyamodó cégeknek az egyéni munkaszerződések megkötésétől számított 30 napon belül megállapodást kell kötniük az ANOFM megyei, illetve Bukarest municípiumi kirendeltségeivel. További információk elérhetők az ANOFM honlapján. (Rador Hírügynökség)

Drónokkal is csempészik a cigarettát

„A rendőröknek sikerült minden eddiginél nagyobb mennyiségű csempészett cigarettát elkobozni. Ennek nyomán csökkent a csempészáru aránya a cigarettapiacon. Ugyanakkor még mindig komoly gondjaink vannak e téren, különösen az ukrán határon.” – nyilatkozta szerdán a közszolgálati rádiónak Adrian Popescu, a határrendőrség főnöke.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az elmúlt két évben megnőtt a határrendőrökkel szembeni erőszakos fellépések gyakorisága. „Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy 10, 11, 12 éves gyerekeket használnak arra, hogy cigarettát csempésszenek azért, mert ők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. Csempésznek továbbá betanított állatokkal, elsősorban lovakkal, Nagy Britanniából importált jobboldali kormányú személygépkocsikkal, mivel ezeknek nagyobb a rakterük, legújabban pedig nem azonosított repülő alkalmatosságokkal, amelyeknek rendszeresen használt útvonalait még nem sikerült feltérképeznünk.” – nyilatkozta Adrian Popescu. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador