Revista presei internaţionale, 21 iunie 2019

Tensiunile dintre SUA şi Iran, demersurile diplomatice dintre China şi Coreea de Nord şi agenda Uniunii Europene se numără între temele aflate în atenţia presei internaţionale. Liderii UE s-au reunit la Bruxelles pentru un summit având pe agendă funcţiile de conducere în UE, bugetul pe termen lung al blocului comunitar şi eurozona, schimbările climatice, pericolul dezinformării şi ameninţările hibride, anunţă Politico. În timp ce zvonurile şi speculaţiile cu privire la împărţirea funcţiilor au făcut rumoare la Bruxelles, un lucru este clar pentru publicaţia belgiană, şi anume că procesul volatil de găsire a persoanelor care vor fi la cârma UE pare mai mult un exerciţiu de alegere prin eliminare, decât unul de selecţie.
În acelaşi timp, UE a prelungit pentru încă un an o serie de sancţiuni impuse Rusiei, informează Le Monde, iar The Wall Street Journal adaugă că preşedintele rus Vladimir Putin a criticat din nou sancţiunile occidentale. Totodată, într-o nouă ediţie a unei emisiuni televizate intitulate „Linie directă cu Vladimir Putin”, în cadrul căreia liderul de Kremlin răspunde întrebărilor adresate de cetăţeni, şeful statului rus a subliniat că problema sancţiunilor a fost propusă spre aprobare automat, fără o analiză atentă a consecinţelor, şi că întreaga atenţie a conducerii Rusiei este acum concentrată pe proiectele naţionale şi pe realizarea acestora, menţionează Ria Novosti.
Cresc tensiunile dintre Washington şi Teheran, după ce Iranul a doborât o dronă americană, titrează The Wall Street Journal.
Potrivit televiziunii de stat iraniene, Teheranul susţine că drona a încălcat spaţiul său aerian, însă armata SUA declară că drona se afla în spaţiul aerian internaţional, în Strâmtoarea Hormuz, precizează Stars and Stripes. Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a asigurat că ţara sa îşi va apăra ferm spaţiul aerian, teritoriul şi apele, citează agenţia locală IRNA. La rândul său, preşedintele american Donald Trump a afirmat că Teheranul a făcut o enormă greşeală doborând drona SUA şi că preţul petrolului va creşte în urma incidentului, reţine Financial Times. Deja cursul petrolului a părut a reacţiona la ultimele tensiuni, prin valori mai ridicate ale barilului, subliniază Le Monde. Spirala conflictului cu Iranul poate scăpa de sub control, avertizează Newsweek, iar Russia Today reţine că preşedintele Vladimir Putin atenţionează SUA să nu recurgă la forţă împotriva Iranului, deoarece un asemenea demers ar avea consecinţe catastrofale. Unde va duce escaladarea iraniano-americană? întreabă Courrier International. Pariul lui Donald Trump este acela de a-i readuce pe iranieni la masa negocierilor, pentru a ajunge la un acord nuclear mai convingător decât cel din 2015, dar la Teheran vocile celor care susţin negocierile aproape că nu se mai aud, notează ziarul francez. Dar, chiar dacă iranienii vor ceda cu privire la formă, cum va reuşi Trump să se înţeleagă cu ei şi să concilieze cererile aliaţilor săi, în special pe cele ale saudiţilor şi ale israelienilor? întreabă retoric Courrier International. Trump a dorit un Iran mai docil, dar a obţinut exact opusul, crede The Wall Street Journal, iar The New York Times opinează că Iranul pare a încerca să determine alte ţări să contracareze ceea ce el percepe drept o ameninţare existenţială din partea Americii.
Preşedintele Xi Jinping a aterizat în Coreea de Nord, pentru o vizită istorică la Phenian, reînnodând astfel o alianţă destul de deteriorată, având în vedere că atât el, cât şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, au propriile probleme în relaţiile cu preşedintele SUA, Donald Trump, scrie The Guardian. Este de aşteptat ca liderul chinez să profite de vizita sa de stat, programată în aşa fel încât să coincidă cu cea de-a 70-a aniversare a relaţiilor sino-nord-coreene, ca să demonstreze influenţa Beijingului în regiune, este de părere ziarul britanic. Xi este primul lider chinez care vizitează Coreea de Nord în ultimii 14 ani, iar întâlnirea dintre Xi şi Kim survine într-un moment în care ambii sunt prinşi în dispute separate cu SUA, remarcă revista Time. Trump, Xi şi Kim: Un grup neobişnuit, înapoi pe scena lumii, titrează The Wall Street Journal, opinând că, deşi motivele celor trei lideri sunt divergente, uneori interesele lor se aliniază. Vizita preşedintelui chinez la Phenian poate fi parţial o încercare de a da un atu Beijingului în negocierile comerciale cu SUA, opinează The Washington Post. Într-unul dintre rarele comentarii apărute în Rodong Sinmun, oficiosul partidului de guvernământ din Coreea de Nord, Xi a dat de înţeles că ţara sa ar putea avea un rol în aplanarea disensiunilor dintre Coreea de Nord şi Statele Unite pe tema denuclearizării. În vreme ce preşedintele american, Donald Trump, promite o dezvoltare economică fabuloasă Coreei de Nord, dacă va accepta să renunţe la programul său nuclear, omologul său chinez intenţionează să reamintească rolul de neevitat al ţării sale, care absoarbe 90% din comerţul Phenianului, notează Le Vif. Totodată, pentru Coreea de Nord, crede ziarul belgian, întâlnirea Kim-Xi va servi Phenianului pentru a arăta Statelor Unite că beneficiază de sprijinul Chinei.
Arsenalul nuclear global a scăzut uşor, în ultimele douăsprezece luni, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), însă riscul conflictelor nucleare a crescut, informează Euronews. În cel mai recent raport al său privind securitatea globală, SIPRI estimează că statele deţinătoare de arsenale nucleare – SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord – aveau în total un număr de 13.865 arme nucleare la începutul anului 2019, în scădere de la 14.465, cu un an înainte, relatează Israel Hayom. Rusia şi SUA deţin împreună peste 90% din armele nucleare globale, aminteşte The Jerusalem Post. (Cristina Zaharia)/czaharia