2019. június 25

Az utóbbi négy évben Románia az európai alapok 27%-át hivta le a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében

Az utóbbi négy évben Románia az európai alapok 27%-át hivta le a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében megvalósitott projektekre, valamint egy miliárd eurót a leszerződött öt miliárdból. A nagy infrastruktúrális projektek leszerződését és megvalósitását közvetitő intézmény, a Szállitási Közvetitő Szervezet igazgatója elmondta, hogy egy nagy terv kivitelezésére, mint amilyen az autópálya-épités is, tiz évre van szükség, kezdve az első tanulmánytól egészen az átadásig. A Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében Románia 2023-ig 15 millió euró téritésmentes európai finanszirozásba részesülhet a nagy szállitási projektek megvalósitására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.25)

Románia a Keleti Partnerség minél több célkitűzését gyakorlatba óhatja ültetni

A jövő év végéig Románia a Keleti Partnerség minél több célkitűzését gyakorlatba óhatja ültetni. Ezek között szerepel az energiatermelők digitális technológiákkal való összekapcsolása, hangzott el a külügyminisztérium által szervezett keddi, bukaresti üzleti fórumon. Az Európai Unió román elnöksége alatt szervezett utolsó események egyikének számitott fórumon részt vettek kormányképviselők, az EU-tagállamok, valamint Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova Köztársaság és Ukrajna üzleti szférájának képviselői. Az EU román elnökségének prioritásai között szerepelt az Európai Unió és a Keleti Partnerség tagállamai közötti konkrét kapcsolatok kiépitése. E célból az EU román mandátuma alatt több mint 20 eseményt szerveztek. Stefan Oprea kereskedelmi és az üzleti szféráért felelős miniszter elmondta, hogy a bukaresti fórum az üzleti partneri kapcsolatot ösztönző platformként is tekinthető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.25)

A Fenntartható Fejlődés célkitűzései konkrét megoldásokat jelentenek az emberek mindennapi életének javitására

A Fenntartható Fejlődés célkitűzései konkrét megoldásokat nyújtanak az emberek mindennapi életének javitására, kezdve az antibiotikum-fogyasztás csökkentésétől egészen a szegénység leküzdéséig, nyilatkozta Viorica Dăncilă. A Victoria Palotában kedden szervezett gyűlésen a miniszterelnök elmondta, hogy Románia aktiv szerepet töltött be az EU Tanácsának elnöksége alatt és jelentős előrelépés történt a fenntartható fejlődési célok európai szintű megvalósításában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.25)

Az igazságügyi és munkaügyi bizottságok képviselői jóváhagyták a nyugdijtörvény-tervezetre vontakozó jelentést

Az igazságügyi és munkaügyi bizottságok képviselői kedden jóváhagyták a nyugdijtörvény-tervezetre vontakozó jelentést, amelyet megvitatás végett szerdán a plénum elé terjsztenek. A bizottságok tagjai által elfogadott módositások értelmében az állami nyugdijrendszerben a járulékot kötelező módon az aktiv dolgozók fizetik, mig ezek behajtása és további szétosztása az alkalmazóra hárul. Cristian Seidler USR-képviselő szerint a törvényből törölni kell a speciális nyugdijakra vonatkozó előirásokat is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.25)

„A kormány egyetlen sürgösségi rendeletet sem fogad el az igazságszolgáltatás működésére vonatkozóan”

Ezt kedden Viorica Dăncilă miniszterelnök jelentette be, hozzáfűzve, hogy a kormány megértette a referendum üzenetét és tiszteletben tartja a lakosság akaratát.Viorica Dăncilă egyetért azzal, hogy az ilyen jellegű törvénymódosításokat a szakmai szervezetekkel folytatott vitának, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal és a nemzetközi fórumokkal való egyeztetésnek kell megelőznie.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.25)

Rozália Gănciulescu – RADOR