Africa de Sud sărbătoreşte 25 de ani de democraţie în 2019

Declarația de presă a Excelenței Sale dl. Jabu Mbalula, Ambasador al Republicii Africa de Sud în România

La 27 aprilie 2019 Africa de Sud a sărbătorit 25 de ani de la câștigarea democrației.

1994 a fost anul în care țara noastră a ieșit din umbra izolării internaționale și și-a reluat locul de drept în comunitatea națiunilor.

Ziua de 26 iunie este de asemenea o zi semnificativă pentru sud-africani, deoarece în această zi a fost adoptată Carta Libertăților, în 1955.

În ultimii 25 de ani s-a realizat un progres considerabil privind îmbunătățirea condițiilor de viață ale sud-africanilor. Pășind în următorii 25 de ani de libertate, ne angajăm să realizăm pentru toți sud-africanii promisiunile victoriei democratice din 1994.

La 8 mai 2019, milioane de sud-africani și-au exercitat din nou dreptul de a vota câștigat cu greu.  Alegerile au oferit sud-africanilor ocazia de a relua călătoria spre acea Africa de Sud pe care o dorim cu toții.

Guvernul sud-african continuă să întrețină relații cordiale cu România. Delegația ambasadei sud-africane a avut ocazia de a vizita câteva județe în anul care a trecut și a se întâlni cu reprezentanți ai Camerelor de Comerț din   Dolj, Olt, Prahova, Timis, Mures, Maramures, Suceava și Iasi.

În cadrul acestor vizite, oficialii români și sud-africani au convenit ca reprezentanții mediilor de afaceri din cele două state să fie mai apropiați și să lucreze împreună pentru binele cetățenilor celor două state și pentru a realiza rezultate reciproc avantajoase în plan economic și comercial .

Am obținut progrese și în domenul educației. Câteva universități românești colaborează deja cu universități sud-africane în cadrul unor acorduri interuniversitare și astfel realizează aprofundarea realțiilor bilaterale dintre cele două state.

În plan politic urmărim să valorificăm Acordul de Colaborare semnat între Africa de Sud și România în marginea Adunării Generale a ONU din septembrie 2016.

Cu ocazia Zilei Naționale a Africii de Sud reflectăm asupra prieteniei strânse dintre cele două țări și sperăm să aprofundăm relațiile bilaterale.

(RADOR – 25 iunie)