Reexaminarea legii pensiilor şi proiectul guvernului de simplificare a adopţiilor se vor afla astăzi pe agenda de lucru a comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor. Dacă dezbaterile vor fi finalizate pe articole este foarte posibil ca documentele să fie înscrise, mâine, pentru votul cu valoare decizională din plenul Camerei Deputaţilor.
Reporter: Iulia Gherman: Modificarea legii pensiilor potrivit decizia Curții Constituționale se află astăzi pe agenda comisiilor juridică și de muncă din Camera Deputaților. Judecătorii CCR, sesizați de partamentari ai PNL și USR, au decis că legea este parțial neconstituțională şi au subliniat că legiuitorul trebuia să fie mai riguros atunci când a stabilit cine sunt contribuabilii la sistemul public de pensii şi cine plătește contribuția de asigurări sociale. A fost declarat neconstituțional și articolul din lege care stabilește o vârstă și un stagiu minim de cotizare de la care poate fi acordată pensia de invaliditate.
Senatul a respins săptămâna trecută cererea de reexaminare a documentului, dar vicepreședintele PSD Olguța Vasilescu a spus că la Camera Deputaților, care este for decizional, va exista cel mai probabil un consens pentru adoptarea legii în concordanță cu hotărârea Curții Constituționale.
Tot la Camera Deputaților se așteaptă astăzi reluarea dezbaterilor din Comisia juridică asupra propunerii legislative a Guvernului de simplificare a procedurilor de adopție. Documentul are prevederi pentru stimularea cu precădere a adopției naționale. Sunt introduse astfel stimulente financiare în 600 și 900 de lei, în vederea susținerii familiilor care doresc să adopte un copil cu vârstă mai mare, cu handicap sau un grup de frați. Proiectul de lege mai privinde, între altele, achitarea unor servicii de recuperare medicală, psihologică sau de altă natură de 1.500 de lei pe an./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 iunie)